Podcast Rebelle, VS criminaliseert thuislozen, Mumia Abu-Jamal voor Palestina en docu over kapitalisme

Vrouwenharten, Mumia Abu-Jamal, schrijnende armoede en potsierlijke rijkdom... voor elk wat wils in deze Tegendraadse mediaselectie. Foto's: zie artikel

FacebooktwitterFacebooktwitter

In deze aflevering van Tegendraads zowel lees-, luister- als kijkvoer, met een divers aanbod: de podcast van vrouwenvereniging Rebelle, aandacht voor politieke gevangenen en criminalisering van thuisloosheid in de VS, en als afsluiter een documentaire van ARTE over het Amerikaans kapitalisme.

 

Screenshot rebelle-vzw.be

De vrouwenvereniging Rebelle is genomineerd voor de Belgian Podcast Awards. In deze reeks van vier podcasts, Rebelle Openhartig, gaat de organisatie in op de problematiek van genderongelijkheid in de zorg. Nog steeds worden specifieke gezondheidsproblemen van vrouwen niet adequaat erkend en behandeld.

 

 

Free Mumia. Foto: Joe Piette/workers.org

Alle politieke gevangenen, waar ook ter wereld, verdienen onze aandacht. Je hoort er nauwelijks iets over, maar ook in de VS worden mensen gevangengehouden omwille van hun politieke ideeën. Mumia Abu-Jamal werd in 1982 veroordeeld tot de doodstraf – na zware internationale druk omgezet in levenslang – voor moord op een politieagent in een proces dat elke norm van eerlijke rechtsgang overtrad. Op 24 april 2024, zijn 70ste verjaardag, sprak hij vanuit zijn cel de pro-Palestijnse betogers toe.

 

Washington. Foto: Elvert Barnes/CC BY-SA 2:0

Meerdere VS-deelstaten verkondigen wetten die thuisloosheid crimineel maken, ook wanneer geen schuilplaats beschikbaar is. Het hebben van een deken of een tentje op straat wordt strafbaar. Het federale Hooggerechtshof gaat na een klacht beslissen of deze wetten Grondwettelijk zijn – gezien zijn reactionaire samenstelling mag het ergste gevreesd worden. Het aantal thuislozen werd in 2023 op 653.000 geschat, het hoogste aantal sinds tellingen begonnen in 2007. 53% van de thuislozen heeft werk en een inkomen, echter onvoldoende om huur voor een woonst te betalen.

 

Screenshot arte.tv

In plaats van een zoveelste hersendode serie te bekijken op een of andere streamingsite kan een mens even het nuttige, leerzame combineren met het aangename, zoals met deze driedelige documentaire op zender ARTE over de geschiedenis van het kapitalisme onder de titel ‘Capitalisme américain, le culte de la richesse’. Eerste aflevering ‘Le paradis des millionaires (1870-1920)’, tweede aflevering ‘Faire casquer les riches (1921-1946)’, derde aflevering ‘Qui veut gagner des milliards?’.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.