Bezetting UGent tegen genocide in Gaza breidt uit naar andere campussen

FacebooktwitterFacebooktwitter

De driedaagse bezetting van UGent is het logische gevolg van de stilzwijgende weigering van het bestuur van de universiteit om de banden met de universiteiten van het genocidaire apartheidsregime in Israël te verbreken. Andere campussen sluiten zich aan.

De Raad van Bestuur van UGent weigert de samenwerkingsverbanden met Israëlische universiteiten te verbreken, die diensten verlenen aan het repressie-apparaat van de bezetting van Palestina, die meewerken aan de apartheid in Israël en goedkeurend toekijken op de genocide in Gaza.

 

De Mensenrechtencommissie van Ugent heeft de universiteit nochtans geadviseerd die beslissing te nemen. Ze deed dat op basis van tientallen rapporten van collega-wetenschappers, van mensenrechtenorganisaties en internationale organisaties als de VN.

De Raad van Bestuur en rector Rik Van de Walle hullen zich in een halsstarrig stilzwijgen en weigeren de dialoog aan te gaan of te reageren op de voorgelegde argumenten. Het credo van Ugent ‘Durf Denken’ blijkt een holle marketingslogan te zijn. De actievoerders nemen dit credo wél ernstig.

De eerste actievoerders komen toe om de bezetting te starten.

De actie van UGent wordt ook door de buitenlandse pers opgepikt, zoals in de Britse Guardian. In Amsterdam verzamelden studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA), de Vrije Universiteit van Amsterdam (VU), en het Amsterdam University College (AUC) zich op de campus Roeterseiland met dezelfde eisen: stop de samenwerking met Israëlische universiteiten.

 

De Nederlandse overheid kiest voor dezelfde aanpak als de VS: passief toekijken door de politie op gewelddadige zionistisch tegenbetogers en brutaal optreden tegen vreedzame betogers.

In de loop van de nacht werd het kamp reeds ontruimd, waarbij de politie hardhandig optrad. Op de VRT-radio werd dat samengevat als “Bij de ontruiming waren enkele actievoerders gewelddadig”, met weglating van het cruciale feit dat dat geweld van tegenbetogers kwam.

 

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.