Tahrir Square, Honduras

FacebooktwitterFacebooktwitter

Op de grootste bijeenkomst ooit in de geschiedenis van Honduras, verwelkomen meer dan 500.000 Hondurezen voormalig president Manuel Zelaya bij zijn terugkeer in Honduras.

Zie voor een verslag de uitstekende alternatieve zender Real News Network.

In zijn eerste interview voor een andere Amerikaanse alternatieve zender Democracy Now bevestigt hij wat al lang vermoed werd: de staatsgreep van 2009 werd op touw gezet en gecoördineerd door de VS. Dat hij niet werd vermoord en na twee jaar zelfs terug kan toont aan dat de VS-regering haar controle aan het verliezen is.

Wat dit voor de VS nog genanter maakt is dat de terugkeer het gevolg is van een gezamenlijke bemiddeling van de Colombiaanse en de Venezolaanse presidenten. De VS spannen zich al jaren in om tussen beide landen een staat van oorlog te ontketenen, om sociale chaos te creëren en uiteindelijk Chavez af te zetten, tot nog toe zonder succes. Erger nog, de Colombiaanse president heeft zich met zijn Venezolaanse buur verzoend.

Dit zou in de jaren ’80 en ’90 nooit gekund hebben. Dat dit nu wel kan is een teken aan de wand.  Niet dat de massamedia dat al door hebben, laat staan dat ze er zouden over berichten. Ook de massamedia in Honduras zelf zwijgen de triomfantelijke terugkeer van Zelaya dood. Gelukkig laat de bevolking zich daar niet door van de wijs brengen

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.