Lode Vanoost

Lode Vanoost met Ilan Pappé

(met Ilan Pappé)

FacebooktwitterFacebooktwitter

Buitenlandse ervaring bevestigt mijn jarenlange vermoedens: de grote media geven een selectieve versie van de waarheid. In ons aller nadeel. Begonnen als arbeider bij Sabena (1975-1984) – niet vanuit een of andere ideologische keuze maar vanuit noodzaak. Mijn diploma van de landbouwschool in Vilvoorde bracht me immers niet aan een baan. Later toch ambtenaar Departement Leefmilieu Vlaams Gewest (1984-1995) geworden. Ondertussen een Licentiaat Politieke Wetenschappen gehaald aan de VUB (1989-1993).In 1982 ook de stap gezet naar de politiek. De keuze was beperkt. Uiterst links bracht schitterende analyses van de perversie van het overheersende economische systeem maar bood slechts verkrampte dogmatische alternatieven. CVP (CD&V), PVV (VLD), VU uiteraard géén optie. SP ideologisch goed maar principeloze machtsdeelname, de corruptieschandalen van de jaren ’70 en de beschamende atlantische slaafsheid (remember Willy Claes) sloten hen uit. Agalev (de partij, niet de beweging) was een degelijk alternatief. Een andere manier om aan progressieve politiek te doen. Wat er later van geworden is, dat is een ‘ander’ verhaal.

In 1995 verkozen tot lid van de Kamer (tot mijn eigen verbazing) en herverkozen in 1999. Na de roemloze nederlaag van 2003, uit het politiek bedrijf gestapt en sindsdien adviseur voor internationale instellingen in de Balkan (Kosovo, Montenegro, Albanië, Macedonië en Servië), de Kaukasus (Armenië), Azië (Oost-Timor) en Afrika (Niger, Benin, Congo-Kinshasa en Burundi). In juli 2011 ben ik na een zending naar Congo gestopt met werk in het buitenland. Ondertussen begonnen met leveren van bijdragen aan DeWereldMorgen.be en sinds 1 oktober 2012 vast redactielid.

Werkgebied

Susan Abulhawa en Lode Vanoost
Susan Abulhawa en Lode Vanoost (foto: Paulien Verlackt)

Internationale politiek vanuit het standpunt van de slachtoffers, per definitie dus niet overeenstemmend met wat de grote media brengen. Hier geen ‘objectieve-neutrale’ desinformatie maar duidelijke keuzes. Analyse van de diepere oorzaken en vooral, ontmaskeren van de door de grote media gepropageerde mythe dat internationale politiek ingewikkeld zou zijn, enkel begrijpbaar en uitlegbaar door ‘specialisten’. Integendeel, gezond verstand en toegang tot informatie is ruim voldoende om door de leugens heen te kijken.

Schrijft over

Lola Sanchez en Lode Vanoost
Lola Sanchez en Lode Vanoost

Alles wat met onrecht te maken heeft, vooral als dat door ‘ons’ in het rijke Westen wordt veroorzaakt. Eigen artikels en vertalingen van Noam Chomsky, John Pilger, Ilan Pappé e.a. met bijzondere aandacht voor wat verschijnt in de Noord-Amerikaanse alternatieve pers (Alternet, Counterpunch, ZNet, Information Clearing House, The Real News, Democracy Now!, Venezuelanalysis …). Alle artikels van en over Chomsky vind je in het dossier ‘Overzicht: Interviews en artikels over Noam Chomsky’. Natuurlijk volg ik wat er in eigen land gebeurt ook. Ik concentreer me daarbij op enkele dossiers zoals openbaar vervoer (NMBS).