Vijf voorwaarden van Podemos aan de PSOE

Pablo Iglesias, 31 januari 2015 in Madrid

Pablo Iglesias, 31 januari 2015 in Madrid. (screenshot YouTube)

FacebooktwitterFacebooktwitter

Voor een eventuele samenwerking met de sociaal-democratische PSOE stelt Podemos vijf voorwaarden. Ondersteuning door onthouding van een minderheidsregering van de conservatieve PP van huidig eerste minister Rajoy sluit Podemos-leider Pablo Iglesias uit.

Podemos stelt vijf eisen voor een eventuele regeringsdeelname met de PSOE (of ondersteuning van een minderheidsregering van de PSOE).

  1. Een hervorming van de grondwet om sociale rechten te verankeren.
  2. Een referendum in Catalonië. Podemos verdedigt het concept van plurinationalisme in Spanje en is tegen onafhankelijkheid voor Catalonië, maar de partij meent dat de bevolking van Catalonië het recht heeft om daar zelf over te beslissen.
  3. Het instellen van de mogelijkheid voor burgers om moties in te dienen om een regering terug te roepen wanneer die de eigen verkiezingsbeloftes niet uitvoert.
  4. Hervorming van het justitie-apparaat om het politiek onafhankelijk te maken.
  5. Een hervorming van de kieswetgeving. De verdeelsleutels zijn in het voordeel van grote partijen. De twee traditionele machtspartijen hebben in dat systeem proportioneel altijd heel wat meer zetels dan hun procentueel stemmenaantal ook nu bij de laatste verkiezingen).

Dat het programma van Podemos door zowat alle Spaanse en buitenlandse media als extreem-links wordt voorgesteld, zegt alles over hoe het mainstream-discours de voorbije dertig jaar naar rechts is opgeschoven.

Deze vijf eisen komen neer op een gematigd sociaal-democratisch programma, in feite het programma van de PSOE als die partij zijn eigen retoriek ernstig zou nemen.

Dit laatste geldt ook voor alle andere sociaal-democratische partijen in Europa.  De enige traditionele sociaal-democratische partij in Europa die naar die oorsprong poogt terug te keren, Labour onder leiding van voorzitter Jeremy Corbyn, krijgt daarvoor al maanden een ongeziene baggercampagne over zich heen, waarbij de BBC en de Guardian niet moeten onderdoen voor de rechtse tabloids.

Het verlies aan geloofwaardigheid van de traditionele media kan niet beter worden geïllustreerd dan door het succes van partijen als Podemos. Die zijn er allen geraakt tegen alle negatieve berichtgeving van de media in. Meer en meer Europeanen volgen hun eigen opinies en laten de traditionele berichtgeving ‘links’ liggen.

Een garantie voor blijvend succes is dat niet. Het is echter wel een teken van hoop.

Bron: Las cinco condiciones de Podemos para apoyar al PSOE

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.