Haïti Wikileaks I : wat niet bewezen moest worden

FacebooktwitterFacebooktwitter

Haïti is er zo erg aan toe omdat de democratieën van het welvarende Westen dat zo gewild hebben. Dat was en is de centrale stelling van mijn artikel in DWM van 13 maart ll.

Het Amerikaanse weekblad The Nation en het Haïtiaanse tijdschrift Haïti Liberté publiceerden gisteren 3 juni ll. een rapport op basis van 15.000 Wikileaks documenten waarin de rol van de VS-ambassade in Port-au-Prince uit de doeken wordt gedaan. Daaruit blijkt dat de VS-ambassadeur persoonlijk hemel en aarde heeft verzet om president Préval ervan te weerhouden een deal te sluiten met Venezuela voor de aankoop van petroleum. Net zoals hij dat met Honduras en president Zelaya had gedaan, bood president Chavez petroleum met 40% korting op de marktprijs. Wat het nog cynischer maakt is dat de VS-ambassade in haar eigen rapporten bevestigt dat deze deal zeer voordelig is voor de Haïtiaanse bevolking.

Daarnaast heeft de ambassade alle middelen ingezet om het minimumloon van 3$ niet te verhogen tot 5$.

De nieuwe president Martelly zal deze oliedeal weldra vervangen door een veel duurdere aankoop van Mexicaanse petroleum, waar Chevron, Mobil en Exxon wel bij varen. Hij gaat bovendien de zo gevreesde FRAPH (zie het artikel) weer oprichten.

Hoewel dit rapport er niet over spreekt moet er niet over getwijfeld worden dat de politiek van Frankrijk en Canada dezelfde is als die van de VS. Quod erat demonstrandum.

Voor meer informatie zie onder andere:

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.