Haïti Wikileaks III: Fruit of the Loom, Levi Strauss …

FacebooktwitterFacebooktwitter

Het houdt gewoon niet op. Dat de VS, Frankrijk, Canada en de Europese Unie bewust vervalste verkiezingen steunden, zich inspanden om het minimumloon onmenselijk laag te houden en een voor de bevolking zeer voordelige petroleumdeal met Venezuela blokkeerden, kon je al lezen in de vorige blogs over dit onderwerp. Van de VS en Frankrijk hoeft dat ons niet te verwonderen maar ook de Europese Unie heeft meegewerkt om de populairste partij – die van Aristide – van de verkiezingen uit te sluiten.

Uit verdere onthullingen van The Nation and Radio Liberté Haiti blijkt nu dat ook grote multinationals zich bij die strijd tegen democratie aansloten. Fruit of the Loom, Hanes en het aloude Levi Strauss zijn bekende kledijmerken. Op hun flashy websites zal je het niet lezen, maar ze bewogen hemel en aarde om een de strijd voor een beter minimumloon te saboteren. Bovendien subsidiëren zij de politie – onder andere door voor hen wapens te kopen – om die dan voor repressie tegen vakbondsactiviteiten in te schakelen.

Haïti blijft één van de armste landen ter wereld met de laagste lonen en zelfs naar Caraïbische maatstaven erbarmelijke werk- en leefomstandigheden.

Uit Wikileaks blijkt bovendien ook dat de VS zich reeds enkele jaren voorbereidde op een zware aardbeving – niet door het organiseren van noodhulp maar door het voorbereiden van een ‘shock therapy’ om het land er verder onder te houden. De voormalige NAVO-oppperbevelhebber Wesley Clark lobbiede na de aardbeving onmiddellijk voor contracten voor een aantal bedrijven die schuiltenten leverden aan exorbitante prijzen en bovendien compleet onbruikbaar bleken te zijn … maar ook talloze ngo’s zitten zich aan de noodhulpmelkkoe van Haïti te laven. All for the greater good?

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.