Venezuela Wikileaks: de Kerk en democratie

FacebooktwitterFacebooktwitter

Wikileaks blijft prachtig werk verrichten en de massamedia, waar kritische journalistiek al jaren dood en begraven is, ontmaskeren.

Nu blijkt dat de hoogste hiërarchie van de katholieke Kerk mee heeft gewerkt aan de staatsgreep van 2002 in Venezuela die twee dagen stand hield, ondermeer dankzij de actieve inzet van de Venezolaanse commerciële media.

Ze deed dat tegen de expliciete richtlijnen van het Vaticaan in, die – niet uit respect voor de democratie maar uit vrees voor betrokkenheid bij een mogelijks gewelddadig conflict – wilde dat de Kerk zich afzijdig hield.

Tegen recalcitrante priesters die de zijde van het volk kozen vanuit hun inspiratie in de bevrijdingstheologie – nog zo een concept dat de massamedia dood en begraven hebben verklaard maar nog steeds springlevend en pertinent is is Latijns-Amerika – trad het Vaticaan altijd hard en onmiddellijk op.

Nu hebben ze dat blijkbaar niet gedaan. Geen strafmaatregelen voor de bisschoppen. Meer nog, de top van de kerk in Venezuela blijft openlijk kant kiezen voor de rijke minderheid die vanaf de onafhankelijkheid tot voor Chavez het land in handen heeft gehad. Heimwee naar de goede oude tijd toen iedereen zijn plaats kende, zeker?

(zie http://www.informationclearinghouse.info/article28442.htm)

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.