Waarom repressie in Bahrein niet zo erg is als in Syrië

FacebooktwitterFacebooktwitter

Stop de persen, herschik de frontpagina, nieuw hoofditem voor het avondnieuws!

Repressie in Iran. Dokters die betogers hadden verpleegd worden in beroep opnieuw veroordeeld tot lange gevangenisstraffen voor ‘staatsvijandige’ activiteiten.

OEPS. Sorry collega’s, even mis gelezen. het was in Bahrein, niet in Iran, niet in Syrië … nog een plaatsje over op pagina zeven?

De feiten: Het oppergerecht van Bahrein heeft op 1 oktober in beroep de straffen bevestigd van een aantal chirurgen, die gewonden van betogingen hadden geopereerd ‘wegens medewerking met staatsvijandige elementen’.

Heel vergezingsgezind is het regime in Bahrein wel. Toen de rechtbank in eerste aanleg de doodstraf had geëist, is de VS tussenbeide gekomen of dat niet wat kalmeraan kon.

Bahrein is immers een bondgenoot van het vrije westen in de strijd voor democratie. Daar krijgen die voorvechters in de strijd tegen het terrorisme een enorme zeemachtsbasis voor ter beschikking. Dan kijk je al wel eens iets door de vingers.

De boodschap is duidelijk

Zie dat je aan onze kant staat, dan kijken we wel even de andere kant op. We leveren dan zelfs wapens om opstanden deskundig in de kiem te smoren. Je ziet van hier dat we dan gaan wapens sturen aan die vervelende opstandelingen. Daar hoef je niet bang voor te zijn, dat doen we alleen met stoute landen die ons tegen de haren in strijken …

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.