Michael Albert, stichter ZNet en IOPS komt naar Brussel

Michael Albert, stichter van IOPS, zaterdag 10 november aan de VUB

Michael Albert, stichter van IOPS, zaterdag 10 november aan de VUB (foto radicalwales.org)

FacebooktwitterFacebooktwitter

Michael Albert, stichter van o.a. ZNet, South End Press, compagnon de route van Noam Chomsky, komt zaterdag 10 november naar Brussel om zijn project International Organization for a Participatory Society voor te stellen. Hij is tevens interviewer van dienst in het boek ‘De Chomsky Sessies’ dat Chomsky aan DeWereldMorgen.be cadeau deed.

Michael Albert (1947) is een Amerikaanse activist, in de jaren zestig was hij lid van de beweging voor burgerrechten Students for a Democratic Society. Hij is hoofdredacteur van de website ZNet en van Z Magazine. Tevens is hij medeoprichter van de alternatieve boekenuitgeverij South End Press, één van de eersten die begon met het publiceren van de boeken van o.a. Noam Chomsky.

Hij is de interviewer van dienst in het boek ‘De Chomsky Sessies’ dat door DeWereldMorgen.be werd uitgegeven en waarvan Chomsky alle auteursrechten heeft afgestaan aan je favoriete website. Aanbevolen literatuur.

Zaterdag 10 november komt hij naar Brussel. Hij zal een lezing geven en vragen beantwoorden van 9 tot 12 uur op de campus van de Vrije Universiteit Brussel.

Inschrijven voor de lezing is gratis, maar wel nodig. Er zijn maar 120 plaatsen voorzien. Dat kan op deze weblink http://www.iopsociety.org/belgium/events/michael-albert-tour-2012-introduction-to-parecon.

Waar gaat het over?

De International Organization for a Participatory Society (IOPS) werd gelanceerd dit jaar met als specifiek doel het politieke activisme voor een andere wereld te bevorderen. De organisatie is gestructureerd van onderuit en wordt zelfbeheerd door met elkaar verbonden nationale en lokale afdelingen.

De organisatie bevindt zich nog maar in een startfase. Je kan er al lid van worden gewoon door je te registreren. In de loop van volgend jaar zal de organisatie voort worden uitgebouwd.

De kernwaarden van het project zijn zelfbeheer, rechtvaardigheid, solidariteit, diversiteit, ecologisch behoud en internationalisme. IOPS noemt zich ook antikapitalistisch, antiracistisch, antiseksistisch en anti-autoritair. De probematiek van economie en klasse, cultuur en etnie, politiek, gender, ecologie en internationale relaties worden op gelijke voet behandeld.

De organisatie wil de huidige markteconomie en de centraal geplande socialistische economie overstijgen in wat ze ‘participatorisch socialisme’ noemt. Meer informatie vind je op haar website http://www.iopsociety.org/profile/michael-albert.

Maak er zelf werk van

Het is allemaal nog erg vaag en theoretisch. Nog veel werk dus om het allemaal verstaanbaar te maken. Daarom ook dat de inspraak van zo veel mogelijk vrijwillige medewerkers in zovele landen gezocht en gewenst wordt. Er staat niet voor niets ‘participatory’ in de naam van de organisatie!

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.