Saul Landau (1936-2013), eerbetoon aan een grote journalist

Saul Landau ontmoet in 1994 de Mexicaanse subcomandante Marcos, leider van het Ejército Zapatista de Liberación Nacional (EZLN) tijdens het filmen van de documentaire The Sixth Sun

Saul Landau ontmoet in 1994 de Mexicaanse subcomandante Marcos, leider van het Ejército Zapatista de Liberación Nacional (EZLN) tijdens het filmen van de documentaire The Sixth Sun. (foto flickr creative commons/Institute for Policy Studies)

FacebooktwitterFacebooktwitter

Op 77-jarige leeftijd is dinsdag 10 september 2013 Amerikaans onderzoeksjournalist Saul Landau overleden na een slepende ziekte. Hij wordt herinnerd als een geëngageerde mens. Vooral zijn documentaires over Chili en Cuba blijven bij. Hij was ook een productief schrijver.

Hoe vat je het leven van een mens samen die op zijn bescheiden manier een verschil wist te maken? Zo: Saul Landau is het soort journalist dat je fier maakt er zelf één te zijn.

Hij schreef 14 boeken, regisseerde meer dan 50 documentaires en schreef talloze columns, vooral in de kleinere alternatieve Amerikaanse pers (hij was o.a. een vaste columnist van Znet, waar ik hem leerde kennen).

Hij zal vooral bekend blijven voor zijn geëngageerde documentaires over Chili en Cuba. In 1969 verscheen van zijn hand ‘Fidel’ over de Cubaanse leider,‘Conversation with Allende’ in 1971. Zijn meest bekende film is echter  ‘Paul Jacobs and the Nuclear Gang’ van 1980. Die documentaire onthulde de doofpotoperatie van de Amerikaanse regering na de kernwapentesten van de jaren ’50 in de zuidwestelijke staat Nevada. Tevens bekijkt de film het leven van journalist Paul Jacobs die dat onderzoek jarenlang had gevoerd zonder gehoor te krijgen in de media en kort voor het verschijnen van deze film aan stralingsziekte overleed.

In 1988 schreef Landau o.a. het boek ‘The dangerous doctrine, national security and US foreign policy’ (een volledige lijst van zijn boeken en films tot vorig jaar vind je onderaan).

De New York Times noemt hem in hun eerbetoon een ‘determinedly leftist documentary filmmaker’. Dat is een zeer correcte omschrijving. Het blijft wel een bevreemdende commentaar. Ik heb nog nooit van andere overleden journalisten gelezen dat ze ‘vastberaden kapitalistisch, commercieel, conservatief, rechts, aan de kant van de machthebbers, aan de kant van het systeem’ waren.

Zo was de man inderdaad. Saul Landau was één van die echte onderzoeksjournalisten, die door de onuitgesproken ideologische filters van de masamedia heen prikte en zonder veel omhalen komaf maakte met de mediamythes van objectiviteit en neutraliteit.

We kunnen hem het best eren door gewoon zijn voorbeeld te volgen en te doen wat we doen bij DeWereldMorgen.be.

Via deze links vind je een lijst van Saul Landau’s boeken en video’s.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.