500 auteurs klagen spionage door inlichtingendiensten aan

A stand for democracy in the digital age

A stand for democracy in the digital age (change.org)

FacebooktwitterFacebooktwitter

500 auteurs, waaronder meerdere Vlaamse en Nederlandse en vijf Nobelprijswinnaars, veroordelen in een brief aan de VN de door Edward Snowden onthulde massale spionage van burgers, als een ondermijning van de democratie.

Zij roepen in een brief aan de VN op om een internationaal charter op te stellen dat de burgerrechten moet beschermen tegen deze gevaarlijke inmenging in het pivéleven van miljoenen mensen. Dit is volgens hen een ondermijning van de democratie die aan banden moet worden gelegd. Tevens geven ze hun steun en bescherming aan Edward Snowden.

“Het fundamenteel recht (op privacy) werd de facto afgeschaft door dit misbruik van technologische ontwikkelingen voor massale spionage door staten en bedrijven.”

Deze verklaring wordt gelijktijdig gelanceerd in 27 landen. Tevens roepen de ondertekenende auteurs op om een petitie te ondertekenen op de website waar de brief staat. Een en ander is een uitloper van een eerder gelijkaardig initiatief van Duitse auteurs aan bondskanselier Angela Merkel.

Nobelprijswinnaars

Orhan Pamuk, J.M. Coetzee, Elfriede Jelinek, Günter Grass en Tomas Tranströmer.

Belgische auteurs

Gie Bogaert, Saskia De Coster, Patrick De Rynck, Jozef Deleu, Laurent Demoulin, Charles Ducal, Joris Gerits, Jos Geysels, Luuk Gruwez, Thomas Gunzig, Peter Holvoet-Hanssen, Elisabeth Marain, Pierre Mertens, Bart Moeyaert, Elvis Peeters, Erik Spinoy, Jeroen Theunissen, Rik Torfs, Koen Van Bockstal, Walter van den Broeck, Miriam Van hee, David van Reybrouck, Annelies Verbeke, Paul Verhaeghe, Roel Verschueren, Erik Vlaminck en Georges Wildemeersch.

Nederlandse auteurs

René Appel, Abdelkader Benali, Ronald Bos, Ian Buruma, Gerrit Bussink, Saskia de Jong, Job Degenaar, Renate Dorrestein, Rudolf Geel, Arnon Grünberg, Joke J. Hermsen, Marjolin Hof, Tjitske Jansen, Liesbeth Lagemaat, Thomas Lieske, Geert Mak, Nelleke Noordervliet, Ester Naomi Perquin, Aleid Truijens, Manon Uphoff, Joke van Leeuwen en Jan van Mersbergen.

Bekende auteurs (selectie)

Umberto Eco, Margaret Atwood, Don DeLillo, Daniel Kehlmann, Nawal El Saadawi, Arundhati Roy, Henning Mankell, Richard Ford, Javier Marias, Björk, David Grossman, Arnon Grünberg, Angeles Mastretta, Juan Goytisolo, Nuruddin Farah, João Ribeiro, Victor Erofeyev, Liao Yiwu en David Malouf.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.