De Block en Di Rupo eindelijk bereid Afghaanse delegatie te ontvangen

FacebooktwitterFacebooktwitter

Na drie maanden onafgebroken opkomen voor hun rechten zal staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open-VLD) dinsdag 24 december een delegatie van Afghaanse vluchtelingen ontvangen op haar kabinet, samen met eerste minister Elio Di Rupo. “Een eerste morele overwinning”, zegt woordvoerder Samir Hamdard.

Woordvoerder Amir Hamdard deelt de beslissing van staatssecretaris De Block mee voor het stadhuis van Bergen (foto dewereldmorgen.be/Lode Vanoost).

De Afghaanse betogers luisteren naar het verslag van hun woordvoerder over de ontmoeting met burgemeester Martin van Mons (foto dewereldmorgen.be/Lode Vanoost).

Op weg naar de trein (foto dewereldmorgen.be/Lode Vanoost).

Hussein (16) en Mohammed (14) hopen nu op een oplossing voor hun zusjes van 8 en 1 jaar en voor hun ouders (foto dewereldmorgen.be/Lode Vanoost).

Met de trein terug naar Brussel, moe maar hoopvol (foto dewereldmorgen.be/Lode Vanoost).

Fahim (21) en Hameed (24) hopen dat er een einde komt aan de onzekerheid (foto dewereldmorgen.be/Lode Vanoost).

Vier maand al duren de acties van Afghaanse vluchtelingen. Zij vragen een politieke oplossing voor hun problemen, nadat alle asielprocedures zijn uitgeput.

Dat is volgens woordvoerder Samir Hamdard de enige mogelijke uitweg. “Onze dossiers werden altijd individueel beoordeeld zonder naar de reële context van Afghanistan te kijken. Waarom spendeert België miljoenen euro’s aan een militaire missie in Afghanistan om daar vrede en veiligheid te brengen, maar worden ondertussen onze asielaanvragen geweigerd omdat er geen gevaar meer zou zijn? Voor een kleine groep Afghanen is er geen geld?”

Samir staat niet alleen met zijn eis voor een politieke oplossing. Ongeveer tweehonderd manifestanten roepen om rechtvaardigheid voor het gemeentehuis van Bergen, de thuisbasis van eerste minister Elio Di Rupo.

Rezai Java is één van hen. Hij is 35 jaar en leeft al twee jaar zonder vaste woonplaats nadat zijn asiel in 2010 en 2013 werd geweigerd. Hij leeft nu illegaal met zijn 3 kinderen van 7, 11 en 14 jaar samen met zijn vrouw. “In Afghanistan was ik gediplomeerd architect. Hier heb ik me omgeschoold tot metselaar bij de VDAB, ik had werk in de bouw maar mag niet meer werken”

Amir (14): “Ik wil echter geen symbolische Kinderrechtendag, ik wil kinderrechten.”

Hussein (16) en Amir (14) wonen sinds 2011 met hun zusje van 8 en ééntje van 1 jaar, die hier geboren is, in Meulebeke. Amir vertelt ons in het Nederlands met een duidelijk West-Vlaams accent dat zijn papa kleermaker is van beroep. “Wij doen al twee maand mee met de acties, ook op Kinderrechtendag 20 november deden we mee. Ik wil echter geen symbolische Kinderrechtendag, ik wil kinderrechten. Na onze eerste geweigerde asielaanvraag werden we uit ons OCMW-huis gezet. Nu wonen we in een ander huis.”

Khusama (43), Naroula (31), Komana (40), Joban (50) en Varjeet (38) zijn ook Afghaanse staatsburgers op de vlucht. Ze behoren tot de kleine Sikh-minderheid in het land. “Wij worden daar zwaar onderdrukt. We hadden nog één Sikh in het nationale parlement, maar die is een maand geleden ook op de vlucht geslagen. De meesten van ons zijn hier in 2007 aangekomen. Al onze asielaanvragen werden geweigerd. We slapen meestal op straat in Brussel.”

Op een persconferentie in het gemeentehuis van Bergen licht burgemeester Nicolas Martin (PS) toe wat hij heeft gedaan om de manifestanten zo goed mogelijk op te vangen. Er werd sanitair en voeding voorzien. “Jammer genoeg hebben een deel van de mensen vorige nacht buiten geslapen. We hebben voor elementaire opvang, sanitair en eten gezorgd.”

De burgemeester heeft aanvaard te bemiddelen met de federale overheid. “Over de kern van de zaak doe ik echter geen enkele uitspraak en ben ik ook niet tussengekomen. Dit is immers geen gemeentelijke bevoegheid.” Daarop meldde de burgemeester dat hij even voor 11 uur bevestiging heeft gekregen dat staatssecretaris De Block bereid is morgenvoormiddag (23 december) een delegatie te ontvangen op haar kabinet en dat de eerste minister daar bij aanwezig zal zijn.

Volgens Samir Hamdard is dit een eerste morele overwinning maar is daarmee de strijd nog niet gestreden. “Zolang er Belgische soldaten in Afghanistan zijn kan men hier niet beweren dat het land veilig is. We eisen in afwachting van een beslissing ten gronde een moratorium op alle uitwijzigingen. We gaan uiteraard ook vragen waarom het zo lang heeft geduurd voor de eerste minister ons wou ontmoeten.”

De betogers waren in een symbolische mars te voet naar Bergen gekomen, de thuishaven van de eerste minister. De gemeente Bergen regelde voor de betogers nu een treinrit terug naar Brussel.

Op de trein vertelden Fahim (21) en Hameed (24) ons nog hun verhaal: “Wij hebben elkaar hier leren kennen, tijdens de vorige betogingen en bezettingen. We zijn hier zonder onze familie. We hopen dat er ditmaal toch een beetje zekerheid gegeven wordt over onze toekomst.”

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.