Voedsel in België duurder dan in buurlanden, spotgoedkoop tegenover Derde Wereld

Wat loopt er verkeerd met onze voedselproductie?

Wat loopt er verkeerd met onze voedselproductie? (foto Oxfam International)

FacebooktwitterFacebooktwitter

Voedsel is in België relatief duurder dan in onze buurlanden, maar een heel stuk goedkoper dan in het Zuiden. Het aandeel van voeding in het budget ligt voor Afrikanen gevoelig hoger dan voor een Belg. Zo blijkt uit gegevens die Oxfam wereldwijd verzamelde.

‘Good Enough To Eat’

Oxfam International stelde een ‘Good Enough To Eat’-index op van 125 landen waarvoor volledige gegevens beschikbaar zijn. Deze index kijkt of mensen voldoende te eten hebben en wat de kwaliteit, de betaalbaarheid en de gezondheid van de voeding is. In de rangschikking van deze index kaapt Nederland de eerste plaats weg en staat België op de vierde plaats.

De top 20 bestaat volledig uit Europese landen, behalve Australië op de achtste plaats. De dertig laatste landen zijn allemaal Afrikaans behalve Laos, Bangladesh, Pakistan, Jemen en India. Tsjaad houdt de rode lantaarn.

Thierry Kesteloot, beleidsmedewerker voedsel en landbouw bij Oxfam-Solidariteit, verklaart: “Deze index belicht de gemeenschappelijke zorgen van mensen in verband met voedsel, ongeacht het land waar ze leven. De verschillen zijn treffend.”

Honger is gevolg van armoede en ongelijkheid

Armoede en ongelijkheid zijn, volgens Kesteloot, de echte oorzaken van honger. “Honger is het gevolg van ongelijkheid in macht en koopkracht, van een gebrekkig beleid, van falende markten, van gebrek aan geld en middelen om de goederen en diensten te kopen die mensen nodig hebben. Een groot gedeelte van de wereld lijdt gebrek aan voldoende gezond en betaalbaar voedsel.”

Oxfam roept ondermeer op tot investeringen in kleine landbouwbedrijven en infrastructuur om de oogsten te bevorderen, verspilling te voorkomen en de toegang tot lonende markten te verbeteren. De organisatie wil ook dat er een einde komt aan de productie van voedselgewassen voor biobrandstoffen, die voedsel afleiden van hongerige mensen naar brandstoftanks.

Metingen voor deze ‘Good Enough to Eat’-index gebeurden op basis van de recentst beschikbare cijfers van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO), de Wereld Gezondheidsorganisatie  (WHO en de Internationale Arbeidsorganisatie  (ILO).

Meer informatie over deze Good Enough to Eat-index, met alle ruwe cijfers van het onderzoek en een online grafiek van de gegevens zijn te verkrijgen bij communicatieverantwoordelijke wouter.fransen@oxfamsol.be (Oxfam-Solidariteit).

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.