Eén op drie Colombiaanse parlementsleden heeft paramilitaire banden

Carlos Castaño, één van de leiders van paramilitaire groeperingen in Colombia

Carlos Castaño, één van de leiders van paramilitaire groeperingen in Colombia. Dit zijn, ondanks hun officieel uitziende uniformen, geen militaire eenheden maar illegale gewapende bendes, die het vuile werk van de economische elite doen (foto wikimedia.commons)

FacebooktwitterFacebooktwitter

Nog steeds hebben veel Colombiaanse parlementsleden banden met paramilitaire organisaties, blijkt uit onderzoek van een Colombiaanse organisatie.

Met paramilitaire organisaties worden illegale groeperingen bedoeld die zich bewapenen ten bate van de belangen van grootgrondbezitters, petroleummaatschappijen, drughandelaars. Zij hebben een zeer lange geschiedenis in Latijns-Amerika. Vooral in Colombië zijn zij al tientallen jaren verantwoordelijk voor grove schenidingen van de mensenrechten.

Als reactie op dat geweld zijn in Colombia de gewapende guerrilla’s FARC, ELN en andere ontstaan. De paramilitaire terreur richt zich op alle personen en organisaties die zich verzetten tegen de sociale uitbuiting, zoals vakbondsleiders, leraars, progressieve priesters, journalisten, linkse politici. Zij worden gefinancierd door de traditionele economische elite. (Lode Vanoost)


In 2004, bij de ontwapening van deze paramilitaire groepen, gaf één van hun voornaamste leiders, Salvatore Mancuso, toe dat zijn extreemrechtse organisatie 35 procent van het parlement controleerde. Vandaag lijkt er weinig veranderd, zegt de Fundación Paz y Reconciliación (Stichting Vrede en Verzoening).

De organisatie ging na welke banden de pas verkozen parlementsleden hebben met paramilitairen. Nog steeds blijken 33 senatoren, bijna een derde van de Senaat, zulke banden te hebben. In de Kamer van Volksvertegenwoordigers gaat het om 37 verkozenen, goed voor 22 procent.

Het pas verkozen parlement is een van de belangrijkste van de laatste vijftig jaar. Het zal moeten beslissen over de uitkomst van de vredesonderhandelingen die momenteel in Havana aan de gang zijn tussen de regering van Juan Manuel Santos en de linkse FARC-rebellen. Regering en rebellen waren vijftig jaar lang in een bloedige oorlog verwikkeld.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.

Lees meer

Straffeloosheid neemt toe na vredesakkoord Colombi... Sinds het vredesakkoord met de guerrillaorganisatie FARC neemt het aantal politieke moorden in Colombia terug toe. In 2017 werden 84 verdedigers van d...
Amazones van Colombia verdienen beter In de tweede aflevering van 'Amazones' trok de VRT naar de bergen van de Andes in Colombia. Sinds het vredesakkoord leven de voormalige guerrillera's ...
Akkoord Colombia problematisch maar niet verloren ... Volgens analist Seb Muñoz en vakbondsleider Eberto Diaz Montes is de nipte neen-stem tegen het Colombiaans vredesakkoord met de FARC te wijten aan twe...
Waarheen met Colombia na historisch vredesakkoord? In Colombia komt mogelijk een einde aan de langste burgeroorlog ter wereld. Regering en guerrilla-organisatie FARC tekenden een akkoord in Cuba. Dit h...
Colombiaanse verkiezingen bieden geen alternatief Op 15 juni 2014 kunnen de Colombianen in een tweede ronde kiezen tussen zetelend Colombiaans president Juan Manuel Santos en uitdager Óscar Iván Zulua...