“Bank beginnen moet makkelijker”

Hoofdzetel BNP-Paribas-Fortis Brussel

(foto Creative Commons/Alex Jilitsky).

FacebooktwitterFacebooktwitter

De Nederlandse organisatie Autoriteit, Consument en Markt pleit voor het versoepelen van de voorwaarden voor een banklicentie. “Het moet makkelijker worden om een nieuwe bank op te zetten”. In Groot-Brittannië gebeurde dat al, met succes.

De toezichthoudende organisatie Autoriteit, Consument en Markt (ACM) gaf op 12 juni 2014 negen aanbevelingen aan Jeroen Dijsselbloem, Nederlands minister van Financiën. “Toetreding van nieuwe banken, of de dreiging daarvan, zorgt voor meer concurrentie. Dit is belangrijk omdat de concurrentie in de bankensector sinds de financiële crisis is verslechterd. Meer concurrentie leidt tot lagere prijzen, betere dienstverlening en meer keuze voor bedrijven en consumenten.”

ACM-bestuurslid Henk Don: “ Initiatieven zoals kredietunies komen tot nu toe nauwelijks van de grond omdat zij aan onevenredig zware regels moeten voldoen.” ACM adviseert daarom bestaande regels, waar mogelijk, te verminderen of vereenvoudigen. Verschillende partijen in de bankensector geven verder aan dat de onzekerheid tijdens de procedure en de afhoudende instellingen De Nederlandse Bank (DNB) hen terughoudend had gemaakt om een vergunning aan te vragen.

Henk Don voegt hieraan toe: “De regels voor nieuwe, kleine banken zouden daarom minder zwaar moeten zijn dan voor de grote banken. Wij pleiten voor meer maatwerk bij regelgeving en toezicht.” In Nederland wordt de markt van privébetaalrekeningen voor 98 procent gedomineerd door slechts vier banken (ABN Amro, ING, Rabobank en SNS Bank).

Solvabiliteitscriteria

In Groot-Brittannië werd in april 2013 de procedure voor het toekennen van een banklicentie teruggebracht tot zes maanden en werden de financiële solvabiliteitscriteria verlaagd tot de minimale Europese vereisten. Dat heeft al geleid tot drie nieuwe aanvragen voor de oprichting van een bank. Ook in Groot-Brittannië is de markt grotendeels in handen van slechts vier banken (Barclays, HSBC, Lloyds, Royal Bank of Scotland).

Luc Coene, NBB-gouverneurOok in België wordt de markt volledig gedomineerd door slechts vier banken (Belfius, BNP, ING, KBC). De Nationale Bank van België is voorlopig niet van plan de in België geldende regels te versoepelen. Luc Coene, NBB-gouverneur, liet eerder al verstaan geen hoge dunk te hebben van nieuwe initiatieven. Hij vindt dat er al genoeg banken zijn in België. Een aantal van die grootbanken hebben de financiële crisis van 2008 slechts overleefd met enorme overheidssteun.

NewB, het initiatief voor een nieuwe coöperatieve bank, stuit op hevig verzet van de banksector. Nochtans vragen de initiatiefnemers geen enkele voorkeursbehandeling. In een persmededeling stelt NewB: “Wij zullen ons vrijwillig onderwerpen aan beperkingen die strenger zullen zijn dan de Belgische wetgeving, zoals de hoeveelheid kapitaal die we willen aanhouden, juist omdat we een zo veilig mogelijke bank willen uitbouwen.”

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.

Lees meer

NewB wordt ethische bank in januari 2020 Na zes jaar trial en error, testen en informele gesprekken is de kogel door de kerk. NewB wil in 2020 de eerste ethische coöperatieve bank mét zichtre...
Coöperatieve bank NewB breidt activiteiten uit De coöperatieve bank NewB breidt zijn activiteiten gestaag uit. De bank wil blijven bewijzen dat ethisch en duurzaam bankieren mogelijk is. Op de Alge...
NewB lanceert duurzame en ethische betaalkaart Tijdens haar Algemene Vergadering van 13 juni 2015 lanceerde de coöperatieve financiële organisatie NewB de 'NewB Card' aan 640 aanwezigen. Betalen me...
NewB gaat onverminderd door Marc Bontemps, woordvoerder van NewB, ontkent de geruchten dat het enthousiasme voor de nieuwe bank zou afgenomen zijn. “Wij blijven vechten zoals noo...
Coöperatieve bank NewB zet volgende stap Op hun algemene vergadering van 22 maart gaven 600 coöperanten van NewB hun akkoord om door te gaan met de werving van nieuwe leden. Ze maakten tevens...