NewB gaat onverminderd door

Marc Bontemps
FacebooktwitterFacebooktwitter

Marc Bontemps, woordvoerder van NewB, ontkent de geruchten dat het enthousiasme voor de nieuwe bank zou afgenomen zijn. “Wij blijven vechten zoals nooit tevoren, voor een project waarin we geloven”.

In een aantal Nederlandstalige kranten worden twijfels geuit over de haalbaarheidskansen van NewB, het initiatief voor de oprichting van een nieuwe coöperatieve bank. De aandeelhouders zouden er niet meer in geloven en hun geduld verliezen.

“Niets is minder waar,” verklaart woordvoerder Marc Bontemps, “er waren weer meer dan vijfhonderd coöperanten aanwezig op onze Algemene Vergadering van zaterdag 14 juni. Hun vragen en commentaren werden duidelijk gesteld vanuit het enthousiasme om daar te gaan. Het klopt zeker dat er vertraging zit op onze plannen. Daar zijn ook goede redenen voor, die in hoofdzaak te wijten zijn aan de context die ons niet gunstig gestemd is.”

“De twee controlerende autoriteiten, Nationale Bank van België (NBB) en het FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten) hebben ons in een vicieuze cirkel geduwd. Ze weten daar goed dat wij een aanvraag voor een licentie pas kunnen indienen wanneer wij duidelijkheid hebben op het kapitaal dat we zullen inbrengen. Daarvoor moeten we onze prospectus kunnen publiceren, en daar ligt tot nog toe het FSMA dwars”.

“Het zijn moeilijke tijden voor iedereen in de sector. Ik heb de indruk dat zowel de NBB als het FSMA voor het ogenblik moeilijk doen over alle dossiers waarmee ze te maken hebben. Zou de strategie er kunnen in bestaan om alle voorstellen af te blokken?“

“Wat mij verbaast, is dat de sector dat zomaar blijft slikken en zich daarbij neerlegt. Gouverneur Luc Coene beweert nu wel dat hij NewB niet specifiek viseert. Dat is alvast een stap vooruit. Maar zijn citaat in dat interview met Knack van 30 april  2014 dat er “geen plaats is voor nog meer banken in België’ kwam er wel als antwoord op een vraag over NewB”.

“De slogan van onze coöperanten op de algemene vergadering van zaterdag was ‘One more bank, yes, we can.’ Wij hebben hoe dan ook nog altijd het volste vertrouwen dat de bank er komt. “

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.