Israël ‘waarschuwt’ ziekenhuis Gaza, buitenlandse waarnemers blijven

FacebooktwitterFacebooktwitter

Dinsdagavond 15 juli vuurde het Israëlische leger vijf “waarschuwingsbommen” op het geriatrische ziekenhuis El-Wafa in Gaza-Stad. Patiënten, doktoren en 8 buitenlandse vrijwilligers hoorden en voelden hun inslag. Deze buitenlanders blijven uit solidariteit met de patiënten en doktoren permanent in het ziekenhuis.

Een patiënt in het El-Wafa geriatrisch ziekenhuis op 15 juli 2014 (foto Joe Catron/ISM).

Het El-Wafa geriatrisch ziekenhuis in Gaza City met nslagen van de 'waarschuwingsbommen' bovenaan de voorgevel (foto Many Pineda/ISM)

“De burgerpopulatie in Gaza wordt gebombardeerd. We zullen hier bij hen blijven, in solidariteit, totdat de internationale gemeenschap en onze overheden actie ondernemen om de Israëlische misdaden tegen de mensheid een halt toe te roepen”, stelt de Zweedse Fred Ekblad, die actief is bij de International Solidarity Movement (ISM)  .

De eerste bom sloeg op 15 juli om 2u ’s nachts in op de vierde verdieping van het ziekenhuis. Om 19u dezelfde dag sloeg een vijfde bom in het ziekenhuis in. “De ramen en deuren zijn uit hun kader gevlogen, het ziekenhuis is bedekt met glasscherven, de trap is beschadigd, er is een grote krater geslagen waar de bom insloeg en de muur is verbrand. De patiënten hier zijn oude, zieke mensen, die nergens anders naartoe kunnen en toch wordt het ziekenhuis bedreigd met bombardementen. Waar is de menselijkheid? Onbegrijpelijk”, stelt Joe Catron uit de VS.

Omstreeks 20 uur ’s avonds ontving Basman Alashi, de directeur van het ziekenhuis, een anoniem telefoontje van iemand, met een zwaar Hebreeuws accent, of er gewonden waren en of ze het ziekenhuis zouden evacueren. Alashi antwoordde dat het ziekenhuis niet geëvacueerd zal worden, om de simpele reden dat er geen plek is om de patiënten naartoe te evacueren.

“El-Wafa ziekenhuis verzorgt patiënten die 24u per dag medische ondersteuning nodig hebben, inclusief mensen die niet kunnen bewegen of mensen die met infuus gevoed worden. Dit ziekenhuis is het enige ziekenhuis in Gaza, gespecialiseerd in rehabilitatie van mensen die nood hebben aan bewegingstherapie. Al onze patiënten zijn zestigplussers. We begrijpen niet waarom de Israëlische troepen vijf bommen op ons hebben afgevuurd. Wij dienen de mensheid hier.”

Inge Neefs verbleef van 2012 tot 2014 meerdere malen in Gaza. “Er staat nu een gebouw naast het hospitaal in brand. De situatie blijft onzeker.”

De buitenlandse waarnemers die permanent in het ziekenhuis verblijven zijn Manu Pineda (Spanje), Huda Julie Webb-Pullman (Australië), Fred Ekblad (Zweden), Valeria Cortes (Venezuela), Rina Andolini (Groot-Brittannië) en Collete Lechrien (Frankrijk).

International activists remain in Gaza hospital threatened by Israeli missiles

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.