Britse regering laat Guantanamo-’terrorist’ vrij

Moazzam Begg

Moazzam Begg (foto wikimedia commons)

FacebooktwitterFacebooktwitter

Brits staatsburger Moazzam Begg werd op 1 oktober 2014 vrijgelaten uit een Britse gevangenis. Alle zeven aanklachten voor terrorisme werden door de rechtbank ongegrond verklaard. Begg zat drie jaar in Guantanamo zonder aanklacht en werd ‘uitgeleverd’ aan Groot-Brittannië. Daar is hij nu van ’terrorisme’ vrijgesproken.

Het proces tegen Moazzam Begg zou normaal starten op maandag 6 oktober, maar tijdens een voorbereidende vergadering liet de openbare aanklager weten dat er onvoldoende bewijsmateriaal voorhanden was om een rechtszaak te starten. Begg zat in afwachting van zijn proces al zeven maand in de gevangenis. HIj werd onmiddellijk vrijgelaten.

Begg zou na zijn vrijlating uit Guantanamo in 2005 diverse malen in Syrië geweest zijn, onder meer van oktober 2012 tot april 2013 naar een trainingskamp voor terroristen. Bovendien zou hij in het bezit zijn van documenten die ‘met het financieren van terrorisme’ zouden te maken hebben.

De Britse inlichtingendienst MI5 moest toegeven dat Begg hen volledig van al zijn reizen naar Syrië op de hoogte had gehouden en er verslag van had gedaan, om duidelijk te maken dat hij in Syrië politiek werk deed. De eigen onderzoeken van MI5 in Syrië hadden dat ook bevestigd.

Gerechtelijke dwalingen

De Moslimraad van Groot-Brittannië legde een verklaring af waarin zij onder meer het volgende stelde: “Dit roept vragen op over de echte redenen waarom hij werd aangehouden. Even belangrijk, dit opent de vraag of de huidige onduidelijke definities van ’terrorisme’ en ‘extremisme’ in feite aanleiding zijn tot gerechtelijke dwalingen.”

“Wij blijven het betreuren dat een aantal van onze politieke leiders vervallen in populistische retoriek wanneer het gaat over zaken die mogelijk met terrorisme te maken hebben, zonder de correcte rechtsgang af te wachten.”

De redenen waarom de Britse politie Begg van terrorisme beschuldigde, terwijl de collega’s van de inlichtingendiensten met hem samenwerkten, zijn meer dan waarschijnlijk politiek. Moazzam Begg was de regering van David Cameron al langer een doorn in het oog. Hij was sinds zijn vrijlating uit Guantanamo in 2005 een uitgesproken activist geworden en was lid van de organisatie Cage die opkomt voor de vrijlating van andere Britse gevangenen in Guantanamo.

Begg gaf over het hele land lezingen waarin hij de folterpraktijken daar aan de kaak stelde. De regering stoorde zich vooral aan de welbespraaktheid waarmee Begg zijn zaak bepleitte en de redelijkheid van zijn argumentatie. Ook de Amerikaanse inlichtingendiensten waren van mening dat Begg een zeer redelijk discours voerde.

Bekentenissen

Begg was in 2005 vrijgelaten uit Guantanamo nadat hij bekend had terroristische activiteiten te hebben ondersteund in Pakistan en Afghanistan. In een interview met Julian Assange (zie volledig interview hieronder) legt Begg uit hoe hij deze ‘bekentenis’ ondertekende om uit Guantanamo te kunnen vertrekken.

“Wat mij zover bracht, is dat ik met mijn handen achter mijn rug aan mijn benen geknield gebonden zat, met een kap over mijn hoofd. Zo werd ik voortdurend geslagen en gestampt. Ondertussen hoorde ik geschreeuw van een vrouw die gefolterd werd (het bleken geluidsopnames te zijn), van wie men mij deed geloven dat het mijn vrouw was. Ze lieten me foto’s zien van mijn kinderen met de vraag ‘Wanneer denk je hen nog terug te zien? Wat denk je dat er met hen is gebeurd, de nacht dat we je hebben meegenomen? Waar denk je dat ze nu zijn?’ Ik had dus de keuze om dit te blijven ondergaan zonder nieuws over mijn familie, of te tekenen.”

WikiLeaks publiceerde een verslag van 2010 van de Amerikaanse ambassadeur in Luxemburg, nadat Begg daar was geweest om bij de Luxemburgse regering campagne te voeren voor de vrijlating van gevangenen van Guantanamo. “Mijnheer Begg is zeer welbespraakt. Zijn redelijke voorstelling van zaken is een overtuigende argumentatie. Het is ironisch dat Moazzam Begg na vier jaar gevangenschap en beweerde (‘alleged‘) folteringen dezelfde boodschap geeft aan de Luxemburgse regering als wij (om de gevangenen van Guantanamo over te nemen van de VS).”

Getuigenis van Moazzam Begg in het programma The World Tomorrow van Julian Assange op 15 mei 2012:

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.