Iraaks journalist geëxecuteerd door IS

Cameraman Raad al Azzawi, zoveelste slachtoffer van IS

Cameraman Raad al Azzawi, zoveelste slachtoffer van IS (foto worldnow.in)

FacebooktwitterFacebooktwitter

Strijders van de Islamitische Staat (IS) hebben op 10 oktober 2014 Iraaks journalist Raad al Azzawi geëxecuteerd in het dorpje Samra, ten oosten van de stad Tikrit. Samen met hem werden zijn broer en twee andere personen afgemaakt.

Raad al Azzawi was cameraman voor de lokale tv-zender Salaheddin TV. Hij werd volgens Reporters Without Borders op 7 september 2014 door IS gevangengenomen. IS verweet de zender dat ze een verwrongen beeld zou geven “van de strijd van de Iraaks soennietische gemeenschap”.

De zender werd eind december 2013 al door IS aangevallen. Daarbij werden de chef van de nieuwsdienst, een copywriter, een producer, een nieuwslezer en de beheerder van het archief vermoord, evenals zeventien andere personen van wie niet bekend is of ze medewerkers van de zender waren of omwonenden.

IS heeft in Syrië en Irak de voorbije twee jaar reeds tientallen andere journalisten en hulpverleners omgebracht. Dat waren voor het merendeel Syrische en Iraakse burgers. De meeste aandacht ging naar de recente executies van twee Amerikaanse journalisten en twee Britse hulpverleners. IS dreigt verder de 26-jarige Peter Kassig, een Amerikaanse hulpverlener, te executeren.

Meer details over de executie van Raad al Azzawi zijn nog niet bekend.

ISIL publicly executes Iraqi journalist

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.