Oliver Stone plant documentaire over Oekraïne

Oliver Stone

Oliver Stone (foto WikiMedia Commons)

FacebooktwitterFacebooktwitter

Volgens Amerikaans filmregisseur Oliver Stone is Oekraïne een speelbal van de VS om een tweede Koude Oorlog te ontketenen. Hij ziet de hand van de CIA in de slachtpartij van Maidan van 20 februari 2014, waarbij 59 mensen, waaronder 14 politieagenten, werden doodgeschoten door scherpschutters. Stone plant een documentaire over het conflict.

De slachtpartij van 20 februari 2014 veroorzaakte de vlucht van president Viktor Janoekovitsj en de overname van de macht door het huidige regime. Filmregisseur Oliver Stone kwam met zijn recente uitspraken na een lang gesprek met de voormalige president in Rusland, waar die laatste sinds zijn afzetting leeft. “Het is duidelijk dat de scherpschutters agitatoren waren die door pro-Westerse buitenstaanders werden aangedreven.

Oliver Stone tijdens zijn gesprek met ex-president Janoekovits
Oliver Stone tijdens zijn gesprek met ex-president Janoekovitsj (foto Oliver Stone)
Oliver Stone tijdens zijn gesprek met ex-president Janoekovitsj (foto Oliver Stone)

Stone’s uitspraak over Maidan lokte een storm van verontwaardiging uit in de Amerikaanse mainstreammedia. Stone besliste daarop zijn uitspraak verder toe te lichten via de sociale media. “Ik heb geen sympathie voor Viktor Yanoekovitsj, best mogelijk dat hij de meest corrupte president was die Oekraïne ooit heeft gehad. Oekraïne heeft een zeer dramatische geschiedenis van corruptie. Dat is echter het punt niet.”

“Er zijn ruime bewijzen van de Westerse inmenging in de rellen”. Stone vermeldt ondermeer USAID, de dienst voor ontwikkelingssamenwerking van de Amerikaanse overheid en de National Endowment for Democracy, die een deel van de betogers hebben geassisteerd om zich op de sociale media te organiseren. “De huidige regering doet geen enkele inspanning om de daders van de vele moorden tijdens de protesten te vinden.

Oliver Stone roept zijn landgenoten op om het grotere verhaal te willen zien. “De VS heeft er (sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog) nooit mee opgehouden Oekraïne te gebruiken als een lanceerplatform tegen de onderbuik van de Sovjet-Unie en nu van een verzwakt Rusland.”

Op dit ogenblik werkt Oliver Stone nog aan een film over Edward Snowden. Daarna wil hij beginnen aan een documentaire over de gebeurtenissen in Oekraïne.

Oliver Stone is een bekend Hollywood-filmregisseur met meerdere bekroonde films op zijn naam: Salvador (1986), Platoon (1986), Wall Street (1987), Born on the Fourth of July (1989), JFK (1991), Natural Born Killers (1994), Nixon (1995) en Wall Street: Money Never Sleeps (2010) zijn slechts de meeste bekende.

President Hugo Chávez van Venezuela met Oliver Stone, voor première van 'South of the Border' op filmfestival Venetië 2009
President Hugo Chávez van Venezuela met Oliver Stone, voor première van ‘South of the Border’ op filmfestival Venetië 2009 (foto WikiMedia Commons)

Minder aandacht krijgen zijn documentaires. Over Fidel Castro draaien hij er drie: Comandante (2003), Looking for Fidel (2012) en Castro in Winter (2012). In 2009 draaide hij South of the Border, waarin de linkse presidenten Hugo Chávez van Venezuela, Evo Morales van Bolivia, Rafael Correa van Ecuador, Lula da Silva van Brazilië, Raul Castro van Cuba, Fernando Lugo van Paraguay en Cristina en Nestor Kirchner van Argentinië werden geïnterviewd en gefilmd.

In 2012 regisseerde hij de televisieserieUntold History of the United States, waar hij sinds 2008 aan had gewerkt samen met een aantal Amerikaanse historici.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.