Noam Chomsky ‘Requiem for The American Dream’

Noam Chomsky
FacebooktwitterFacebooktwitter

Op 18 april 2015 wordt op het Tribeca Film Festival in New York een nieuwe documentaire voorgesteld over Noam Chomsky, getiteld ‘Requiem for The American Dream’.

Noam Chomsky is een van de meest belangrijke denkers van de VS, een kritische geest en dissident die zijn gelijke niet kent in de Amerikaanse geschiedenis. Zijn gedachtegoed is onderwerp van meerdere documentaires, waarvan de meeste bekende Manufacturing Consent: Noam Chomsky and the Media uit 1992 en kan nu gratis worden bekeken op het internet. Deze film is gebaseerd op het gelijknamige boek Manufacturing Consent: The Political Economy of the Mass Media uit 1988, dat in 2008 werd geactualiseerd en heruitgegeven.

In dit boek schreef Chomsky samen met collega Edward Herman een model, bestaande uit vijf filters, die bepalen hoe het buitenlands beleid van de eigen regering aan bod komt in de Amerikaanse media. Dit model is grotendeels toepasbaar op alle media in de westerse wereld. Het maakt een institutionele analyse van de massamedia en blijft essentiële literatuur voor al wie de werking van de massamedia kritisch wil doorgronden.

Filmregisseurs Peter Hutchinson, Kelly Nyks en Jard P. Scott hebben vier jaar interviews met Noam Chomsky gebundeld en vermengd met beelden uit het nieuws. In hun documentaire Requiem for The American Dream. Volgens de regisseurs “ontrafelt Chomsky de basismechanismen die ons hebben gebracht tot een periode van historisch nooit geëvenaarde ongelijkheid”.

“Chomsky analyseert in deze documentaire een halve eeuw politiek beleid van de meest welvarenden ten koste van de meerderheid.”

“Hij legt uit hoe deze vernietiging in zijn werk ging, door middel van de onderdrukking van de werkende mensen, het verdwijnen van het minimumloon, de ineenstorting van de Amerikaanse droom om een eigen huisje te bezitten, de huizenhoge kosten voor hogere studies, die ervoor zorgen dat studenten met een verstikkende schuld aan hun beroepsleven beginnen en ten slotte het verlies van maatschappelijke solidariteit, die de mensen heeft verdeeld tegen zichzelf.”

Toch heeft Chomsky een positieve boodschap voor de kijker. “Requiem for The American Dream herinnert ons eraan dat macht uiteindelijk rust in de handen van hen die geregeerd worden. Dit is essentieel kijkmateriaal voor iedereen die hoop blijft koesteren in een samen gedeelde toekomst.”

De documentaire Requiem for The American Dream wordt voor het eerst vertoond op 18 april tijdens het Tribeca Fim Festival in New York. De trailer kan je hier bekijken.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.