IS-Saoedi-Arabië bevestigt 1.000 stokslagen voor Raif Badawi

Blogger Raif Badawi

Raif Badawi (foto Amnesty International)

FacebooktwitterFacebooktwitter

Een rechtbank in IS-SA (Islamic State of Saudi-Arabia) heeft de straf bevestigd van blogger Raif Badawi. Die straf omvat 10 jaar gevangenisstraf en 1000 stokslagen. Het fundamentalistische koninkrijk gaat daarmee in tegen een wereldwijde campagne voor zijn vrijlating.

Raif Badawi was vier jaar actief als blogger op het internet, met kritische commentaren op het reactionaire karakter van het regime in zijn land. Op zijn website ‘Liberal Saudi Network’ spraken hijzelf en een aantal anderen zich openlijk uit over politieke en religieuze kwesties. In 2012 werd hij aangehouden op beschuldiging van “belediging van de islam via elektronische kanalen”.

In mei 2014 werd hij door een rechtbank in eerste aanleg veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf en 1.000 stokslagen, die in 20 beurten van 50 stokslagen om de twee weken zouden worden toegebracht. Wereldwijd werd vervolgens een solidariteitscampagne opgezet om zijn vrijlating te eisen.

 

Bloggen is slecht voor je rug
Bloggen is slecht voor je rug

Desondanks werd de allereerste serie stokslagen uitgevoerd in januari 2015. Na wereldwijd protest werd de uitvoering van dat deel van zijn straf opgeschort, in afwachting van een uitspraak in hoger beroep. In tegenstelling tot wat de namen van deze rechtbanken doen vermoeden, bestaat er in Saoedi-Arabië geen rechtspraak die naam waardig. Recht op verdediging en horen van getuigen ten voordele van de beklaagde zijn onbestaande.

Zijn vrouw Ensaf Haidar woont met hun kinderen in ballingschap in Canada. Zij roept de internationale gemeenschap op ook nu weer massaal te protesteren. Dokters die hem onderzochten na de eerste serie stokslagen hebben verklaard dat hij een dergelijke serie stokslagen nooit zal overleven en dat een verdere uitvoering van zijn straf een feitelijk doodvonnis betekent.

In IS-SA worden onthoofdingen met het zwaard, amputaties en andere lijfstraffen uitgevoerd op openbare plaatsen, zonder dat dit op voorhand wordt aangekondigd. Het regime volgt een zeer eigenzinnige fundamentalistische interpretatie van de islamitische wetten en steunt fanatieke bewegingen in binnen- en buitenland.

Omdat IS-SA tevens sinds 1944 een bondgenoot is van de VS en Europa en een belangrijke leverancier van aardolie, worden deze praktijken door westerse regeringen niet afgekeurd. Bij het recente overlijden van de koning spraken meerdere westerse leiders hun lof uit over hem. Onder meer Christine Lagarde, directeur van het IMF, loofde hem ‘voor zijn baanbrekend werk voor vrouwenrechten’.

Saudi Authorities Must Put an End to Public Flogging of Blogger

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.