Documentaire over verzet tegen zes jaar staatsgreep Honduras

La Resistencia
FacebooktwitterFacebooktwitter

Op 28 juni 2009 pleegde de rechtse oppositie in Honduras met Amerikaanse steun een staatsgreep tegen democratisch verkozen president Manuel Zelaya. Sindsdien heerst er terreur tegen journalisten, vakbondsmensen en de civiele maatschappij, waarover nauwelijks bericht wordt. Op de zesde verjaardag van de staatsgreep is de documentaire Resistencia – The Fight for the Aguan Valley twee weken lang gratis te bekijken op internet.

 

Op 28 juni 2009 werd de eerste militaire staatsgreep in dertig jaar gepleegd in Latijns-Amerika. De zo goed als volledige mediastilte over de terreur van het regime in Honduras heeft niet belet dat de Hondurese bevolking onverdroten verder gaat met haar verzet, met haar strijd voor sociale rechtvaardigheid en met haar strijd voor democratie.

De verzetsbeweging is actief in het hele land onder de eenvoudige naam ‘La Resistencia‘. Het moedigste onderdeel van dat verzet is zonder twijfel dat van de boeren in de vallei van de rivier Aguan. President Zelaya had hen hun landbouwland terug beloofd, maar werd onder meer daarom afgezet, door de elite van grootgrondbezitters.

Dat land was hen in de jaren 1950 ontstolen door rijke oligarchen met steun van Amerikaanse, Duitse en Canadese agrobedrijven. Zij verjoegen de boeren van de velden die ze generaties lang hadden bewerkt, waarna ze de ‘vrijheid’ kregen om op de bananenplantages te werken voor hongerlonen onder vreselijke arbeidsomstandigheden.

Kort na de staatsgreep bezetten zij ongeveer 4.000 hectaren palmbomen van één van de rijkste grondeigenaars van het land. Zij zijn niet van plan om de plantages terug te geven. De documentaire Resistencia geeft een beeld van hun verzet.

De film begint bij de staatsgreep van 28 juni 2009 en volgt vier boerenleiders die participatieve democratie in hun dorpen proberen te organiseren, terwijl ze zich verdedigen tegen de dodelijke repressie van de landeigenaar en van de overheid.

De film Resistencia – The Fight for the Aguan Valley kan tot 15 juli gratis bekeken worden.:

(Spaans met Engelse commentaar en ondertitels)

Trailer van de documentaire:

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.