Bezetter Israël veroordeelt Palestijnse jongen van 14 tot 12 jaar

Ahmad Manasra, op dat ogenblik nog dertien jaar, tijdens een voorleiding uit de gevangenis waar hij werd vastgehouden

Ahmad Manasra, op dat ogenblik nog dertien jaar, tijdens een voorleiding uit de gevangenis waar hij werd vastgehouden (twitter)

FacebooktwitterFacebooktwitter

Op 7 november 2016 heeft een Israëlische rechtbank de 14-jarige Palestijnse jongen Ahmad Manasra veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf. Hij was op 12 oktober 2015 aangehouden, maar de rechtbank wachtte drie maand tot zijn 14de verjaardag om hem strafrechterlijk te kunnen vervolgen en straffen.

De Palestijnse jongen Ahmad Manasra werd door een Israëlische rechtbank veroordeeld voor twee pogingen tot moord op een Israëlisch staatsburger. Op het ogenblik van de feiten was hij dertien jaar oud, te jong volgens de Israëlische wetgeving om als ‘volwassene’ te worden berecht. De rechtbank wachtte drie maanden tot zijn veertiende verjaardag om de aanklacht te formuleren, waarvoor hij nu 12 jaar effectief heeft gekregen.

Ahmad Manasra zou op 12 oktober 2015 zijn neef Hasan Manasra hebben geholpen bij een aanval met messen op een Israëlische tiener en een Israëlische man in Oost-Jeruzalem – het gedeelte van Jeruzalem dat door de VN en de internationale gemeenschap niet wordt erkend als deel van de staat Israël. De plaats van het treffen was onteigend van de oorspronkelijke Palestijnse eigenaars en toegewezen aan Joodse kolonisten.

Ahmad Manasra
(twitter/ middleeasteye.net)

Hasan werd ter plaatse onmiddellijk doodgeschoten door de Israëlische politie, Ahmad werd zwaar gewond nadat hij door een auto werd overreden tijdens zijn vlucht. Een Israëlische voorbijganger filmde hoe Ahmad zwaargewond op grond lag, terwijl omstaande Israëli’s obsceniteiten naar hem schreeuwden.

Volgens Lea Tsemel, zijn Israëlische advocate, was de straf die werd uitgesproken “verrassend, onevenwichtig en problematisch”. Tsemel stelt dat Ahmad niet deelnam aan het neersteken van de slachtoffers en dat de gedode Hasan niet de intentie had om te doden, maar in een gevecht was betrokken geraakt.

Bovendien klaagt zij aan dat de autoriteiten drie maand hebben gewacht om de aanklacht tegen Ahmad te formuleren, tot na zijn veertiende verjaardag. Op die leeftijd laat het Israëlisch strafrecht toe om kinderen crimineel te vervolgen. Yuval Kedar, Israëlische aanklager van de zaak, verklaarde aan de media: “Het feit dat hij minderjarig is is irrelevant. Wij willen hem vervolgen tot het maximum dat de wet toestaat en er voor zorgen dat hij streng wordt gestraft.”

Een maand na zijn aanhouding werd een video-opname gelekt naar de media waarin te zien is hoe Ahmad wordt aangevraagd. De video toont de laatste tien minuten van een ondervraging die waarschijnlijk uren en dagen heeft geleerd. Daarin is te horen hoe de wenende jongen een bekentenis mompelt. Later trok hij die bekentenis in.

Volgens Brad Parker, advocaat en lid van de organisatie Defense of Children International -Palestina verklaarde dat deze ondervraging, gezien de jonge leeftijd van de betrokkenen, “neerkomt op foltering”. Deze methodiek om bekentenissen af te dwingen van kinderen is volgens hem “wijdverbreid en systematisch”.

Deel van een twitterfoto van Ahmad Manasra - andere foto's op internet vallen allen onder commercieel auteursrecht van grote westerse persagentschappen
Deel van een twitterfoto van Ahmad Manasra – andere foto’s op internet vallen allen onder commercieel auteursrecht van grote westerse persagentschappen (twitter/middleeasteye.net)

Naar aanleiding van de zaak van Ahmad Manasra, heeft de Israëlische minister van justitie een wetsvoorstel ingediend om de minimumleeftijd voor criminele vervolging te verlagen naar 12 jaar. Die wet werd goedgekeurd in augustus 2015.

Israël onderwerpt Palestijnse gevangenen aan de rechtspraak van militaire rechtbanken. Dit is een flagrante overtreding van de Conventies van Genève die verbieden om gevangengenomen burgers in bezette gebieden te berechten volgens de wetgeving van het bezettende land.

Daarnaast overtreedt Israël in deze zaak het basisprincipe van de rechtstaat dat een verdachte moet worden berecht op basis van de geldende wetgeving op de dag van de feiten. Zo worden in een normale rechtstaat personen die minderjarig waren op het ogenblik van de feiten altijd als minderjarige berecht, ook als zij in de loop van het gerechtelijk onderzoek en het proces meerderjarig worden.

In mei 2016 was Ahmad Manasra eerst veroordeeld tot 20 jaar, op 7 november werd de straf in beroep herleid tot 12 jaar.

Volgens Palestijnse leiders gaat het meestal om geradicaliseerde jongens die wanhopig zijn over de bezetting, de dagelijkse repressie, de arbitraire aanhoudingen van jongeren op straat, de systematische mishandeling tijdens ondervragingen, de uitbreiding van Joodse koloniale nederzettingen op gronden die van de oorspronkelijke Palestijnse bewoners waren en de arrogantie en straffeloosheid van Joodse kolonisten.

Daarnaast is er de diepe frustratie over het gebrek aan degelijke scholen en het bijna totaal ontbreken van een normaal toekomstperspectief met een baan en een gezin. In juni 2016 verklaarde Ron Hudai, burgemeester van Tel Aviv, nog dat de bezetting de enige oorzaak is van het Palestijns terrorisme.

Palestinian child sentenced to 12 years in Israeli prison

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.