BTB: “Uitgeruste buschauffeur is goede en veilige buschauffeur”

sneeuwvakantie

(sunweb.nl)

FacebooktwitterFacebooktwitter

In het weekend van 25-26 februari 2017 vertrekken talrijke toeristen met de autocar op skivakantie. De Belgische Transportbond BTB-ABVV vraagt daarom aandacht voor de werksituatie van de chauffeurs, die nog al te vaak op hun eindbestemming geen degelijke kamer of sanitair krijgen van hun werkgever om goed uit te rusten voor een veilige terugreis.

Touroperators bieden skitoeristen een comfortabele nachtreis aan in een degelijke autocar, zodat ze geen dag sneeuwpret verliezen. Vergeten wordt nog al te vaak dat er altijd één persoon aan boord is die tijdens de reis niet rust maar werkt: de bestuurder, de persoon die voor ieders veiligheid aan boord instaat.

Het lijkt voor een buitenstaander vanzelfsprekend dat die persoon na een lange nachtrit bij aankomst een degelijke rustplaats met sanitair krijgt aangeboden van zijn werkgever. Zo kan hij zijn verplichte rusttijd na uren rijden op een degelijke manier gebruiken, waarna hij goed uitgerust en fit een veilige rit huiswaarts kan aanvatten.

De Belgische transportbond BTB stelt echter vast dat nog al te vaak reisoperatoren weigeren een degelijke nachtrust te voorzien voor hun werknemers. BTB-voorzitter Frank Moreels: “Vaak krijgen ze geen bed of moeten ze een kleine kamer met elkaar delen. Er is dikwijls ook geen sanitair voorhanden. Ze moeten zich maar behelpen en zijn verplicht slecht uitgerust terug achter het stuur te kruipen.”

Overleg botst op njet van werkgevers

De BTB poogt reeds meer dan een jaar om via onderhandelingen deze situatie te verbeteren. Zij vrezen immers de mogelijke gevolgen voor de veiligheid. “Vroeg of laat zal dit leiden tot gevaarlijke situaties”. Zij stuiten echter onafgebroken op een weigering van de werkgevers, die over de opvang van hun chauffeurs geen garanties willen vastleggen in een CAO (Collectieve Arbeidsovereenkomst).

De BTB wil met een CAO regels vastleggen die voor alle betrokken bedrijven gelijk zouden gelden. Meer dan een jaar onderhandelen heeft echter nog niets opgebracht. De werkgevers eisen dat hun chauffeurs in ruil voor degelijke accommodatie hun overuren ter plaatse recupereren tijdens hun verblijf ter plaatse

Dat is voor de vakbond echter onaanvaardbaar. De keuze voor het moment van recuperatie van overuren is immers een recht van de werknemer, niet van de werkgever. “Voor BTB is het duidelijk dat de chauffeurs hun recuperatie thuis moeten kunnen nemen en niet als het hun werkgever past. We begrijpen ook niet dat de werkgevers de veiligheid van de reizigers niet voorop stellen.”

Om aandacht te vragen voor hun eisen heeft de BTB een eerste pamflettenactie gevoerd op 23 februari in Luik. Op vrijdagavond 24 februari gaat een pamflettenactie door op vier plaatsen in Limburg, Antwerpen, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen waar bussen met skitoeristen vertrekken.

Skitoeristen krijgen daar een pamflet aangeboden waarin de problemen van hun chauffeur worden uitgelegd en wat de vakbond voorstelt daar aan te doen. De BTB zal er de skitoeristen ook op wijzen dat deze voorstellen er zijn voor hun veiligheid. De chauffeurs zelf krijgen van hun vakbond een kleine attentie.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.