Stop gezever over ‘verantwoordelijkheid’ Mélenchon

Nu we de weg hebben geopend voor het fascisme, stem voor ons om het tegen te houden

"Nu we de weg hebben geopend voor het fascisme, stem voor ons om het tegen te houden"

FacebooktwitterFacebooktwitter

Stop met zeveren over de ‘verantwoordelijkheid’ van Mélenchon

1. Het is de verpletterende verantwoordelijkheid van het neoliberaal beleid van de voorbije tien/twintig/dertig jaar dat zoveel mensen nu kiezen voor Le Pen.

2. Het is de verpletterende verantwoordelijkheid van de PS en Hamon dat ze zich niet hebben teruggetrokken voor de eerste ronde en zo Mélenchon de kans niet hebben gegund op de tweede ronde.

3. Het is de verpletterende verantwoordelijkheid van de kiezers van Le Pen dat Le Pen president zou worden.

Mélenchon heeft aangeboden voor Macron te stemmen als hij de Loi Travail zou intrekken, één eis slechts, één. Antwoord van Macron: geen sprake van, fuck you, ik ga nog erger doen dan die Loi Travail.

4. Het is dus de verpletterende verantwoordelijkheid van Macron als hij nipt zou verliezen.

5. Het is de verpletterende verantwoordelijkheid van de media dat ze Le Pen middelpunt van de campagne hebben gemaakt en Mélenchon links (inderdaad) hebben laten liggen, waardoor heel wat kiezers de ‘perceptie’ hadden dat ze met Mélenchon voor een verliezer stemden, en met Le Pen voor een winnaar, het fameuze bandwagon effect. Ook al gaat het dan maar over 3 à 4 procent verschil. Het had de tweede ronde wel anders kunnen maken.

Overigens denk ik niet dat Le Pen gaat winnen. Ik schat dat het 45-55 procent wordt. Mélenchon is niet de ideale kandidaat, maar wel de allerbeste van de keuze die er was, zonder enige twijfel. Hij heeft overschot van gelijk om alles te zetten op de parlementaire verkiezingen.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.

Lees meer

Franse regering vervolgt journalisten voor publica... De Franse regering bedreigt drie Franse journalisten met een gevangenisstraf van vijf jaar en 85.000 euro boete als zij hun bronnen niet vrijgeven, vo...
Frans rapport: “Saoedi-Arabische aanval op Jemen k... Volgens een rapport van de Franse inlichtingendiensten kunnen Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten zonder permanente Franse, Britse en Ame...
Frans president Macron geeft goede voorbeeld: Egyp... Enkele dagen nadat hij samen met de Duitse, Britse en Spaanse regering eiste dat de president van Venezuela nieuwe verkiezingen uitschrijft en hem str...
Macron bevestigt: Frans Afrika-beleid verandert ni... Frans president Macron was bij zijn bezoek aan Burkina Faso verbaasd over de vijandige ontvangst door het publiek. Een begeleidende autokaravaan werd ...
Emmanuel Macron, Franse redder in nood? In zowat alle Franse en buitenlandse media lijkt het een uitgemaakte zaak. Marine Le Pen gaat het zeer goed doen in de eerste ronde van de Franse pres...