Dilma Rousseff: “Drie redenen waarom ze mij hebben afgezet”

Dilma Rousseff

Dilma Rousseff (DemocracyNow!)

FacebooktwitterFacebooktwitter

Terwijl Braziliaans president Temer van het ene corruptieschandaal in het andere tuimelt, sprak afgezet ex-president Dilma Rousseff met DemocracyNow! over de echte redenen waarom zij werd afgezet. Dat zijn er drie en ze hebben geen van alledrie iets met de haar aangewreven misdrijven te maken.

“Mijn afzetting was in werkelijkheid een coup d’état, want ik heb geen enkel misdrijf gepleegd dat tot afzetting kon leiden. Ik zie drie redenen waarom ik moest afgezet worden. Een eerste reden is de diepgewortelde vrouwvijandigheid in de Braziliaanse maatschappij. Ik was de eerste vrouw die tot president werd verkozen.”

“Je ziet dat voortdurend in de manier waarop over vrouwen wordt geschreven in de politiek. Vrouwen zijn ‘hard’ en ‘ongevoelig’. Mannen zijn ‘sterk’ en ‘gevoelig’. Hardwerkende vrouwen zijn ‘obsessief’ en ‘dwangmatig’. Mannen zijn gewoon ‘harde werkers’. In die algemene sfeer tegen vrouwen werden al die vooroordelen gebruikt om me aan te vallen.”

“Een tweede reden (voor mijn afzetting) is dat de coupplegers van de PMDB (de partij van haar vice-president Michel Temer, die in 2014 nog in een coalitie met de Arbeiderspartij PT van Rousseff en Lula samenwerkte) en van de PSDB wilden verhinderen dat de corruptieonderzoeken tot bij hen zouden doordringen.”

“Wij (de PT met Lula en Rousseff) hebben vier verkiezingen op rij gewonnen, met een programma dat regelrecht inging tegen de sociale inleveringslogica in de VS en Europa. Wij hebben 86 miljoen Brazilianen uit de armoede gehaald. Voor de coupplegers was een staatsgreep de enige manier om die cyclus te doorbreken, het was ook de enige manier voor hen om de sociale programma’s stop te zetten.”

Eduardo Cunha
Eduardo Cunha (DemocracyNow!)

Eduardo Cunha (in 2016 nog voorzitter van de federale Kamer van Volksvertegenwoordigers en drijvende kracht achter de campagne om haar af te zetten) werd nu tot 15 jaar veroordeeld voor corruptie. Wat ik betreur is dat alle informatie om hem te vervolgen al bekend én beschikbaar was lang voor mijn afzetting.”

“Hij is aartsconservatief, homofoob en rabiaat tegenstander van vrouwenrechten. Die man is echter slechts de top van een heel systeem. Hij zit nu wel in de gevangenis maar de meeste anderen zitten nog steeds op hun stoel in de regering, in het parlement. Dat ik de corruptieonderzoeken niet wilde stopzetten is dus een tweede reden voor mijn afzetting.”

“Een derde reden is dat de elite achter deze partijen absoluut een einde wil aan de sociale programma’s en terug wil naar een economisch systeem dat enkel en alleen hen bevoordeelt, niet de gewone Braziliaan, zoals het voorheen altijd geweest is.”

Politieke activiste

“Ik ben pas politiek actief geworden in 1968, toen ik 20 was. De militaire staatsgreep van 1964 liet aanvankelijk nog wat democratische speelruimte toe. In 1968 begon de repressie pas echt, mensen werden gefolterd, vermoord, “verdwenen”. Op 16 januari 1970 werd ik gevangen genomen. Om een of andere reden vonden ze me niet gevaarlijk genoeg om te vermoorden. Ik had dus geluk. Net als ieder andere politieke gevangene werd ik onmiddellijk gefolterd. Het enige wat telt voor jezelf is tijd winnen, zo lang mogelijk volhouden. Ik veroordeel echter niemand die onder foltering dingen bekent.”

Dilma Rousseff tijdens haar proces voor een militaire rechtbank in 1970
Dilma Rousseff tijdens haar proces voor een militaire rechtbank in 1970 (CC)
Rousseff bespreekt vervolgens in het interview de foltertechnieken die werden toegepast. “Ik had het geluk nog zeer jong te zijn. Dan kan je veel meer verdragen dan als je ouder bent. Ik denk dat iemand van mijn leeftijd dat niet zou kunnen (Rousseff wordt 70 op 14 december 2017)

“Wat je rechthoudt is de overtuiging in jezelf, dat je strijdt voor een betere wereld. Daar moet je in geloven om het vol te houden. Als je dat niet hebt hou je dat nooit vol.“

Het interview sluit af met commentaar van Rousseff op de internationale gebeurtenissen en op de conflicten in het Midden-Oosten. Dit is een samenvatting. Voor het volledige interview zie hieronder.

Interview Dilma Roussef (deel I en deel II):

 

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.