Straffeloosheid neemt toe na vredesakkoord Colombia

Voorzitter van de Colombiaanse Senaat Efraín Cepeda

Voorzitter van de Colombiaanse Senaat Efraín Cepeda klaagt de terug toenemende straffeloosheid in zijn land aan (senado.gov.co)

FacebooktwitterFacebooktwitter

Sinds het vredesakkoord met de guerrillaorganisatie FARC neemt het aantal politieke moorden in Colombia terug toe. In 2017 werden 84 verdedigers van de mensenrechten, 23 sociale leiders en 14 lokale activisten vermoord. Politici en de VN klagen de terug toenemende straffeloosheid aan.

Als onderdeel van het vredesakkoord met de Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia—Ejército del Pueblo (FARC-EP = Gewapende Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia – Volksleger, ‘FARC’) heeft deze organisatie zich omgevormd tot politieke partij die zich Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común (Alternatieve Revolutionaire Kracht van de Gemeenschap) noemt.

Een van de onderdelen van het vredesakkoord was de oprichting van een speciale elite-eenheid (Unidad Nacional de Protección) onder het ministerie van Justitie. Die eenheid moet politieke aanslagen onderzoeken en vervolgen. De bedoeling is niet alleen de ontwapende guerrillero’s te beschermen, maar ook een einde te maken aan de algemene plaag van politieke moorden tegen strijders voor de mensenrechten, sociale leiders, vakbondsmilitanten, leerkrachten, journalisten en politieke activisten.

Efraín Cepeda, voorzitter van de Senaat, heeft tijdens een radio-interview de regering van president Santos aangeklaagd voor de zwakke aanpak van de terug toenemende golf van politieke aanslagen en moorden. Het bureau van de VN-Raad voor de Mensenrechten in Colombia sluit zich bij zijn klacht aan.

In 2017 werden volgens de openbare aanklager van het Colombiaanse ministerie van justitie 121 politieke moorden gepleegd, 84 slachtoffers waren verdedigers van de mensenrechten, 23 waren leiders van sociale of politieke bewegingen en 14 waren lokale activisten. Slechts in 31 gevallen werd een gerechtelijke vervolging gestart en voor 18 gevallen loopt nog een gerechtelijk onderzoek. Voor alle vermelde moordaanslagen werden tot nu toe negen personen veroordeeld tot gevangenisstraffen.

In 2018 werden reeds 20 verdedigers van de mensenrechten vermoord. Op 23 februari werd Flover Sapuyes Gaviria met vijf kogels afgemaakt door een huurmoordenaar op een voorbijrijdende brommer in het dorpje La Esperanza in de deelstaat Cauca. De week ervoor werden voormalig guerrillero Orlando Grueso en lokaal activist Jonathan Cundimi vermoord, eveneens door huurmoordenaars. Zij hielpen de lokale boeren om over te stappen van de kweek van cocaplanten naar voedselgewassen als cacao, koffie en bananen.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.

Lees meer

Amazones van Colombia verdienen beter In de tweede aflevering van 'Amazones' trok de VRT naar de bergen van de Andes in Colombia. Sinds het vredesakkoord leven de voormalige guerrillera's ...
Akkoord Colombia problematisch maar niet verloren ... Volgens analist Seb Muñoz en vakbondsleider Eberto Diaz Montes is de nipte neen-stem tegen het Colombiaans vredesakkoord met de FARC te wijten aan twe...
Waarheen met Colombia na historisch vredesakkoord? In Colombia komt mogelijk een einde aan de langste burgeroorlog ter wereld. Regering en guerrilla-organisatie FARC tekenden een akkoord in Cuba. Dit h...
Colombiaanse verkiezingen bieden geen alternatief Op 15 juni 2014 kunnen de Colombianen in een tweede ronde kiezen tussen zetelend Colombiaans president Juan Manuel Santos en uitdager Óscar Iván Zulua...
Eén op drie Colombiaanse parlementsleden heeft par... Nog steeds hebben veel Colombiaanse parlementsleden banden met paramilitaire organisaties, blijkt uit onderzoek van een Colombiaanse organisatie. ...