Roger Waters: “Hebben de Palestijnen ook mensenrechten?”

Roger Waters in Montevideo

Roger Waters in Montevideo (PIT-CNT)

FacebooktwitterFacebooktwitter

Roger Waters, stichtend lid van Pink Floyd, toert voor het ogenblik door Latijns-Amerika. Tijdens zijn optredens in Brazilië sprak hij zich uit tegen Jair Bolsonaro. In Uruguay nam hij voor zijn optreden deel aan een panelgesprek over Palestina, waar hij ook uitlegde hoe hij politiek activist voor Palestina is geworden.

Op 3 november organiseerde de Uruguayaanse organisatie Coordinación por Palestina een panelgesprek met kunstenaars, politici, activisten, studenten en vakbondsvertegenwoordigers. Roger Waters, stichtend lid van Pink Floyd, nam er aan deel, voor zijn optreden in de hoofdstad Montevideo.

Tijdens zijn toespraak legde Waters uit hoe hij tot zijn politiek activisme voor de Palestijnse zaak gekomen was. In 2005 kwam hij voor het eerst in contact met de BDS-beweging (Boycot, Divest, Sanction) toen hij in Israël ging optreden: “Zij legden me uit dat ze liever hadden dat ik daar niet zou komen spelen om de bezetting wit te wassen.” Hij zegde zijn optreden in Tel Aviv op en trad op voor een oecumenische1gemeenschap van landbouwers. Na dat optreden bezocht hij vluchtelingenkampen in de bezette gebieden en was getuige van het lijden van het Palestijnse volk. “Sindsdien zet ik me in om de mensen een ander narratief te brengen over wat in Palestina gebeurt.”

Het publiek tijdens het panelgespre
Het publiek tijdens het panelgesprek (PIT-CNT)

Tijdens zijn deelname aan het panelgesprek zei Waters nog: “Zijn mensenrechten ook van toepassing op de oorspronkelijke bevolking van Palestina? Blijkbaar niet. Ze hebben géén rechten en de wereld doet niets aan deze verwerpelijke travestie en wangedrag tegenover het internationaal recht.”

Waters besloot zijn deelname aan het panelgesprek met een veroordeling van het misbruik van de beschuldiging anti-semitisme om de boycotbeweging tegen Israël te criminaliseren. “Zijn mensenrechten ook van toepassing op de oorspronkelijke bevolking van Palestina? Blijkbaar niet. Ze hebben géén rechten en de wereld doet niets aan deze verwerpelijke travestie en wangedrag tegenover het internationaal recht.”

Walid Abdel Rahim, ambassadeur van Palestina in Uruguay, overhandigt een keffiyeh
Walid Abdel Rahim, ambassadeur van Palestina in Uruguay, overhandigt een keffiyeh (Palestijnse sjaal) aan Roger Waters (PIT-CNT)

Roger Waters: “Zijn mensenrechten ook van toepassing op de oorspronkelijke bevolking van Palestina? Blijkbaar niet. Ze hebben géén rechten en de wereld doet niets aan deze verwerpelijke travestie en wangedrag tegenover het internationaal recht.”

Waters sloot zich tevens aan bij de strijd tegen de privatisering van het leidingwater in Latijns-Amerika. Op dit ogenblik onderhandelen de lidstaten van de OESO – waaronder alle lidstaten van de EU – over een nieuw verdrag om alle overheidsdiensten open te stellen voor privatisering, het Trade in Services Agreement (TiSA). Uruguay is de enige OESO-lidstaat die zich uit deze onderhandelingen heeft teruggetrokken.

De oorspronkelijke plaats voor zijn concert, het Galpon theater, trok op het laatste ogenblik zijn toestemming voor Waters’ optreden in. De organisatoren konden zijn concert echter verplaatsen naar de plenaire zaal van het hoofdkwartier van de Uruguayaanse vakbondskoepel PIT-CNT.

Roger Waters: ‘Do Human Rights Extend To Palestinians?’ 

1  Het oecumenisme is een beweging die streeft naar wederzijds begrip, respect en samenwerking tussen alle religies.