Bolsonaro moet kabinetschef ontslaan wegens corruptie

(twitter)

FacebooktwitterFacebooktwitter
Braziliaans president Bolsonaro heeft bijna zijn tweede maand als president achter de rug en zit al met een tweede corruptieschandaal in eigen rangen. Zijn voormalig campagneleider en huidig kabinetschef Gustavo Bebbiano moet wegens beschuldiging van onwettige financiering van zijn verkiezingscampagne ontslag nemen.

Jair Bolsonaro werd verkozen op een platform dat een einde aan de politieke corruptie en de onveiligheid beloofde. Een maand na zijn eedaflegging heeft hij al af te rekenen met een corruptieschandaal waarin zijn zoon Flavio Bolsonaro, lid van de federale Senaat, de hoofdrol speelt (zie Jair Bolsonaro verzinkt na drie weken al in corruptieschandalen).

Nu moet hij tevens zijn kabinetschef Gustavo Bebbiano ontslaan. De kabinetschef van de president is geen technische of ondersteunende functie maar een ministeriële post. Hij maakt deel uit van de regering. De functie van eerste minister bestaat niet in Brazilië, maar de kabinetschef van de president vervult wel een daarmee te vergelijken coördinerende functie.

Bolsonaro koos zijn campagneleider Gustavo Bebbiano voor die functie. Na amper twee maanden moet hij hem ontslaan. In een videoverklaring gaf de president “persoonlijke redenen” voor zijn vertrek. “Uiteenlopende standpunten over relevante zaken brachten de noodzaak van een re-evaluatie”. Bebbiano wordt vervangen door Floriano Peixoto, waardoor nu negen generaals deel uitmaken van zijn regering van 22 ministers.

Volgens de krant Folha de São Paulo heeft de PSL, de partij van Bolsonaro, onder de leiding van Bebbiano gefingeerde kandidaten ingediend voor de parlementaire verkiezingen om openbare subsidies te verkrijgen voor deelname aan de verkiezingen. Een en ander wijst op intern geruzie binnen de entourage van de president. Carlos Bolsonaro, zoon van de president, is lid van het parlement van de deelstaat Rio de Janeiro. Hij beweert het politieonderzoek naar Bebbiano te hebben gevraagd. Carlos Bolsonaro heeft geen enkele functie op het niveau van de federale regering. Zijn inmenging leidde tot spanningen binnen de PSL.

Dat de grote media president Bolsonaro nu aanvallen, nadat ze hem tijdens de campagne hadden gesteund en reeds bestaande geruchten over corruptie in eigen rangen hadden genegeerd, is niet verwonderlijk. Bolsonaro heeft zijn doel gediend, namelijk de Arbeiderspartij PT afhouden van de overwinning. Hun echte kandidaat was generaal Villas Boas, voormalig opperbevelhebber van het leger, maar die bleek voor die taak te zwak.

Bolsonaro werd tot kort voor de peilingen, die hem grootste kanshebber maakten, nog afgeschilderd als een bizarre gek, die de meest dwaze dingen zei. Hij was bij de Braziliaanse bevolking al jaren bekend voor zijn excentrieke verschijning in talkshows en amusementsprogramma’s.

Een eventuele afzetting van Bolsonaro is niet onmogelijk. Hij is amper twee jaar lid van de PSL, nadat hij tijdens zijn hele politieke loopbaan voortdurend van partij gewisseld had. De partij is nu plots van kleine partij de grootste fractie in het federale parlement geworden, maar partijtrouw en/of loyauteit tegenover partij en partijleiders is geen evidentie in de Braziliaanse politieke cultuur. In zijn plaats komt dan vice-president en voormalig generaal Hamilton Mourão. Die is even extreemrechts als hij, maar heeft wel de onvoorwaardelijke steun van het leger, de media en de oligarchie.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.