Israëlische bezetter ontvoert Ahed Tamimi’s jongste broer Mohammed

Ahed neemt afscheid van haar broertje Bassem voor hij door Israëlische bezettingssoldaten wordt afgevoerd

FacebooktwitterFacebooktwitter
Soldaten van het Israëlische bezettingsleger hebben Mohammed Tamimi, de jongste broer van Ahed Tamimi, ontvoerd uit hun woning. De maatregel is een zoveelste poging van de bezetter om Ahed Tamimi te raken. Zij is enkele maanden thuis bij haar familie vooraleer ze naar Groot-Brittannië verhuist voor haar studies internationaal recht.

Voor de Palestijnse bevolking in de bezette gebieden is het routine. Nachtelijke raids bij de mensen thuis, ook al kunnen ze ook gewoon overdag thuis aangehouden worden, zijn een eerste onderdeel van de pesterijen van de bezetter om het verzet tegen de bezetting te demoraliseren. Kinderen worden uit hun bed gelicht, verblijven maanden zonder aanklacht in gevangenissen buiten de bezette gebieden, worden dagen en nachten ondervraagd zonder aanwezigheid van ouders of vertrouwenspersonen, worden gedwongen ‘bekentenissen’ in het Hebreeuws te ondertekenen, worden daarbij fysiek mishandeld.

Dit is wat ook Mohammed Tamimi te wachten staat. Hij is de jongste zoon van de familie Tamimi. Toen zijn zus een Israëlisch bezettingssoldaat enkele klappen gaf, werd zij eveneens ’s nachts aangehouden en tot acht maanden gevangenisstraf veroordeeld door de militaire bezettingsrechtbank. Ahed Tamimi werd zo een internationaal symbool van het Palestijnse ongewapende verzet tegen de bezetting.

Het aanhouden van personen in bezette gebieden en hen transporteren naar gevangenissen buiten de bezette gebieden is een oorlogsmisdaad, een overtreding van de Conventies van Genève. Het internationaal recht kwalificeert dergelijke operaties als ontvoeringen. Het verhoren van minderjarigen zonder bijstand van ouders of vertrouwenspersonen en zonder advocaat is een overtreding van het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind en van de eigen Israëlische wetgeving.

Op beelden gefilmd door de familie tijdens de aanhouding is te horen hoe zijn moeder, vader en zus Ahed hem nog enige goede raad geven. Ook zichtbaar is een verband rond zijn rechterarm. Die heeft hij enkele dagen eerder gebroken bij een val op de vlucht voor een raid van het bezettingsleger tegen een van de vele protesten in het dorp tegen onteigeningen en andere aspecten van de bezetting.

Zonder twijfel behoort deze aanhouding een dag voor de verkiezingen tot de strategie van eerste minister Benjamin Netanyahu om zich een harde pleitbezorger van de bezetting te tonen voor zijn extreem-rechtse partners in de huidige en komende regering.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.