Voormalig president Lula van Brazilië is vrij

Lula spreekt de talrijke menigte toe aan de uitgang van de gevangenis in Curitiba. Foto : screenshot YouTube

FacebooktwitterFacebooktwitter

Een recent vonnis van het Braziliaans Hooggerechtshof heeft bepaald dat veroordeelden nog niet naar de gevangenis moeten zolang hun beroep tegen het eerste vonnis niet is behandeld. 4895 gevangenen kunnen daarom vrijkomen, een van hen is voormalig president Lula da Silva.

Op donderdag 7 november besliste het Braziliaans Hooggerechtshof met zes stemmen voor en vijf tegen dat veroordeelden uitstel van gevangenisstraf moeten krijgen zolang al hun rechtsmiddelen niet zijn uitgeput.

Het gonsde al een hele dag van geruchten dat voormalig president Lula van Brazilië (2003-2010) terug zou worden vrijgelaten. Hij zat reeds één jaar uit van een gevangenisstraf van 12 jaar en één maand na een veroordeling voor corruptie. Hij zou een duur appartement hebben gekregen om aan bouwbedrijven contracten voor de Braziliaanse overheidsmaatschappij voor energie Petrobras toe te kennen.

Zijn proces werd door binnen- en buitenlandse waarnemers veroordeeld als vooringenomen, onfair en politiek geïnspireerd. Rechter in zijn zaak was Sergio Moro, die nu onder president Bolsonaro minister van justitie is. Voor zijn veroordeling werd geen, enkel fysiek bewijs gegeven. Slechts één getuige beweerde achter gesloten deuren dat hij zeker was van de beschuldiging, in ruil voor vermindering van een eigen vonnis voor corruptie in een andere zaak (lees verder onder foto).

Een archiefbeeld van een 33-jarige vakbondsleider in 1978. Hem staan dan nog jaren gevangenis te wachten onder de militaire dictatuur. Zijn naam Lula da Silva. Foto: Screenshot ‘The Edge of Democracy’

Door zijn veroordeling mocht Lula niet aan de presidentsverkiezingen van 2018 deelnemen, terwijl hij in alle opiniepeilingen sterker stond dan Bolsonaro. Rechter Moro liet ondertussen na politici te vervolgen die van veel ernstigere feiten werden beschuldigd en waarvoor bovendien wel fysiejke bewijzen voorhanden waren.

De onafhankelijke nieuwssite Intercept van Glenn Greenwald berecht enkele maanden terug tientallen opnames van gsm-gesprekken en documenten uit die aantoonden dat rechter Moro bewust aanstuurde op een veroordeling met de bedoeling Lula uit de presidentsverkiezingen te houden.

Nu Lula vrij komt is hij nog niet verlost van zijn veroordeling. Lula kan nu in vrijheid zijn beroep voorbereiden. Hij zal zonder twijfel aanhalen dat de bewijslast voor zijn veroordeling onvoldoende was. Bovendien kan hij nu de nieuwe elementen gebruiken om aan te tonen dat de rechter in zijn zaak, de huidige minister van justitie, bevoordeeld was en geen billijk vonnis heeft geveld. Lula kan dus ook na deze vrijlating opnieuw veroordeeld worden tot het verder uitzitten van zijn gevangenisstraf.

Er woeden al maanden zware protesten tegen het beleid van president Bolsonaro, zijn plannen om het openbaar onderwijs te privatiseren, besparingen in de gezondheidssector, zware inlevering op de pensioenen. Lula zal niet nalaten in die protesten een rol te spelen.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.