Ambassadeur Palestina: “Alleen VS en Israël houden Palestijnse verkiezingen nog tegen”

Sami Abu Diak samen met zijn moeder enkele dagen voor zijn overlijden in een gevangenis van het Israëlisch bezettingsleger. Foto: daysofpalestine.com

FacebooktwitterFacebooktwitter

Mijnheer Abdalrahim Alfarra, diplomatiek vertegenwoordiger van Palestina in Brussel, gaf aan DeWereldMorgen.be zijn visie over de laatste aanval op de bevolking van Gaza en over de beslissing van de VS om de koloniale nederzettingen niet langer te erkennen als een schending van het internationaal recht. “Wij willen zo snel mogelijk parlementaire en presidentiële verkiezingen houden, alleen de VS en Israël houden ons nog tegen.”

“De laatste aanval op de bevolking van Gaza door het Israëlisch leger heeft niets met de Palestijnse kwestie zelf te maken. Het is een zoveelste operatie om de aandacht af te leiden van de interne politieke crisis in Israël. Ik lees in de internationale media alles over het conflict tussen Benny Gantz en Benjamin Netanyahu. Ik zie alleen maar twee gezichten van hetzelfde probleem.”

“Gantz wil net als Netanyahu de Jordaanvallei annexeren1 en de zone C.2 Hun enige meningsverschillen gaan over interne Israëlische kwesties, over het veroveren van de politieke macht.”

“Het is telkens weer dezelfde argumentatie die wordt gebruikt voor elke moordende aanval op ons volk. ‘Wij (Israël) hebben het recht om ons te verdedigen’. De bezetting, de apartheid, de wegblokkades, de dodende economische blokkade van Gaza elke dag zijn nooit ‘oorzaken’.”

“De ongelijkheid is tergend, maar het is al jaren zo. Wij hebben geen tanks, geen afweergeschut, geen marine, geen luchtmacht, geen gesofisticeerde bommen en raketten. Wat wij wel hebben is opnieuw 35 doden, waaronder 6 kinderen en 4 vrouwen en mediastilte. De laatste militaire operatie van Israël tegen Gaza is bijna onopgemerkt gebleven in de internationale media.”

“Het communiqué van de Europese Unie was hetzelfde als elke keer. “Hamas moet stoppen met zijn aanvallen op Israël. Israël moet zich kunnen verdedigen. We roepen alle partijen op om te kalmeren en de wapens te laten zwijgen.” Een aanval op 2 miljoen opeengepakte mensen in een van de meest dichtbevolkte plaatsen ter wereld door een van de meest gesofisticeerde legers ter wereld is ‘verdediging’?”

“Dat Benjamin Netanyahu corrupt is weten wij ook wel. Voor ons maakt alleen uit wat hij ons aandoet, nog meer als hij ons aanvalt om zijn eigen politieke problemen te verdoezelen. Gelukkig is de aanval nog vrij snel gestopt en werd opnieuw een wapenstilstand bereikt.”

“Ondertussen gaat Israël naar de derde parlementaire verkiezingen in één jaar tijd. Gantz betekent voor ons alleen maar meer van hetzelfde. Bedenk dat hij militair opperbevelhebber was in juli-augustus 2014 van Operation Protective Edge, de meest moordende van alle oorlogen tegen Gaza van de voorbije tien jaar.”

Diplomatiek vertegenwoordiger van Palestina in Brussel Abdalrahim Alfarra. Foto: Diplomatieke Vertegenwoordiging van Palestina

“Wij pogen ondertussen al jaren ook verkiezingen te houden. Hamas en Fatah hebben daarover onderhandeld en een akkoord bereikt. Niets houdt ons tegen om dat zo snel mogelijk te doen. Er is slechts één hinderpaal. Israël wil niet toelaten dat de Palestijnen in Oost-Jeruzalem mogen meedoen. Voor ons is dat uiteraard onaanvaardbaar.”

“Hoe slecht de situatie ter plaatse ook is, ik zie positieve signalen. De publieke opinie is wereldwijd aan het keren. De mensen zien de dingen zoals ze echt zijn. De beelden zeggen immers genoeg. Meer en meer landen of gemeentes eisen afzonderlijke etikettering van producten uit de koloniale nederzettingen. De Israëllobby blijft sterk en zeer actief maar er beweegt veel. Netanyahu heeft bij de gewone mensen geen enkele geloofwaardigheid meer. Wat hij heeft is macht, geen argumenten.”

“Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en president Donald Trump hebben het internationaal recht al meermaals geschonden, door de erkenning van de annexatie van Oost-Jeruzalem3, door de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël en door de verplaatsing van de ambassade naar Jeruzalem. De erkenning van de koloniale nederzettingen gaat in tegen ontelbare VN-resoluties, tegen het internationaal recht, tegen het recht op zelfbeschikking. Voor ons is dit een zoveelste schending in een lange rij. De EU heeft al deze zetten van de VS veroordeeld. De Arabische Liga heeft het veroordeeld. De enige reactie is de Twitter-diplomatie van Pompeo en Trump. Zij nodigen de Arabische landen uit om naar Israël te komen.”

“Voor ons betekent dit het einde van de tweestatenoplossing rond de grenzen van voor de invasie van 1967. Wij kunnen niet anders dan uiteindelijk alle bestaande akkoorden opzeggen. De VS is voor ons geen bemiddelaar meer maar een betrokken partij. Daarom rekenen wij op de EU en de EU-lidstaten om het verschil te maken. Wat er moet komen is een duidelijke boodschap aan de VS dat zij niet langer de meester zijn van het spel.”

“Rusland poogt nu ook te bemiddelen, maar gezien de complexe positie van Rusland in Syrië is dat niet evident. Het Syrische conflict compliceert de situatie voor ons nog meer. Wat er moet komen zijn rechtstreekse onderhandelingen tussen Israël en Palestina.”

“Ik maak me ondertussen vooral zorgen over het lot van de duizenden gevangen Palestijnen in Israëlische gevangenissen. Daar worden zij vastgehouden zonder aanklacht, zonder vorm van proces, mishandeld en gefolterd. Onder hen zijn ook honderden kinderen. Dit zijn allemaal schendingen van de Conventies van Genève. Recent is nog de gevangen Palestijn Sami Abu Diak overleden omdat Israël hem de behandeling van zijn kanker weigerde4.”

“Ik blijf hoopvol. Net als in Zuid-Afrika met de ineenstorting van het apartheidsregime kan het hier ook snel veranderen. Het volstaat dat één EU-land als België, Frankrijk of Duitsland Palestina erkent en de anderen zullen snel volgen.”

 

Notes:

1   Het gaat over de strook van bezet Palestina in de vallei van de Jordaan aan de grens met Jordanië. Daar bevinden zich de meest groene en vruchtbare landbouwgronden.

2   De Oslo-akkoorden deelden de bezette Palestijnse gebieden op in drie zones: Zone A onder volledig bestuur van de Palestijnse Autoriteit (PA). De naam ‘Autoriteit’ was een eis van Israël die de term ‘regering’ weigerde te erkennen. Zone B valt onder gemeenschappelijk toezicht van de PA en het Israëlisch leger. Zone C valt volledig onder de controle van het Israëlisch bezettingsleger. Zone C omvat 60 procent van de bezette gebieden.

3   Ook de annexatie van de Syrische Golan Hoogte werd door de VS erkend onder Trump.

4   Op 26 november overleed de 36-jarige Sami Abu Diak aan onbehandelde darmkanker. Hij was 19 toen hij in 2002 werd gevangen gezet door het bezettingsleger in Jenin. Hij is de 222ste Palestijn die sinds 1967 sterft tijdens zijn gevangenschap. Het niet toekennen van medische verzorging aan gevangenen uit door een bezettingsleger bezette gebieden is een oorlogsmisdaad volgens Artikel 91 van de Vierde Conventie van Genève. Diak kreeg drie maal levenslang van de militaire rechtbank van het bezettingsleger voor deelname aan het gewapend verzet tegen de bezetting.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.