Spaanse gepensioneerde generaal bereid “om 26 miljoen Spanjaarden te fusilleren”

Generaal Francisco Beca Casanova: "Alleen Franco bracht vrede en welvaart in Spanje". Foto: YouTube screenshot

FacebooktwitterFacebooktwitter

Een gepensioneerde generaal looft dictator Franco en drukt zijn wens uit om 26 miljoen Spanjaarden te fusilleren. 45 jaar na het einde van de fascistische dictatuur zijn er nog steeds militairen die dromen van een terugkeer van het toenmalige regime in Spanje.

Gepensioneerd majoor-generaal van de luchtmacht Francisco Beca Casanova heeft in een WhatsApp-groep radicaal rechtse berichten geschreven tegen de huidige coalitieregering van de sociaaldemocratische PSOE en de linkse partij Unidas Podemos. Hij stelt onder meer dat “woorden niet langer dienen om nog iets te veranderen”.

“Ik denk dat ik me klaar voel om 26 miljoen Spanjaarden te fusilleren”, schreef de voormalige generaal in de chatroom die de Spaanse krant InfoLibre kon inkijken. De gepensioneerde militair is één van de meest actieve leden op WhatsApp XIX, de chatgroep van de 24ste lichting van de Luchtmachtacademie. Deze soldaten studeerden af in 1964 en zijn nu allen 70-plussers.

Beca verklaarde de voorkeur te geven aan de Republiek omdat die “meer mogelijkheden biedt om de manoeuvres van 1936 te herhalen”, die volgens hem “een paar jaar vooruitgang opleverden hoewel sommigen toen een slechte tijd hadden”. Met “de manoeuvres van 1936” wordt de staatsgreep bedoeld van generaal Franco tegen de democratisch verkozen regering in Madrid, omdat die een einde wilde maken aan de semi-feodale structuur van de Spaanse maatschappij.

Hij voegde er ook aan toe dat “Spanje vol zit met onbestuurbare mensen, dat de enige manier om dit te remediëren de opvoeding van het volk is, wat nu echter onmogelijk is met links”. Vervolgens voegde hij eraan toe: “Het is triest maar dit is de Spaanse realiteit”.

Andere uitspraken van Beca:

  • “De enige manier om deze situatie nog te redden is de kanker wegsnijden.”
  • “Alleen de opstanden van Primo de Rivera en van de Irrepetible (‘de onevenaarbare’ verwijst naar Franco) brachten welvaart en vrede in Spanje.” (Primo de Rivera leidde een militaire dictatuur van 1924 tot 1930).
  • “De Spaanse samenleving is verdeeld en de goeden zijn tegenwoordig laffer dan de slechten. Er rest ons niets anders dan de geschiedenis te herhalen.”

Beca was tevens een van de 73 gepensioneerde militairen (10 generaals en 63 kolonels, waaronder een voormalig opperbevelhebber van het landleger) die een brief ondertekenden aan koning Felipe VI waarin zij “hun bezorgdheid uiten over de regering Sánchez en Iglesias”, die ze een regering noemen van “sociaal-communisten ondersteund door vriendjes van de ETA en separatisten”. Daarentegen hebben bijna de helft van de militairen uit dezelfde lichting van 1964, verenigd in de Unión Militar Democrática, zich van deze brief gedistantieerd. Deze organisatie was clandestien opgericht in 1974, nog tijdens de fascistische dictatuur en bestaat nog steeds.

Bronnen:

Un general retirado alaba a Franco y manifiesta su deseo de fusilar a 26 millones de españoles

Francisco Beca, el general jubilado que quiere fusilar a 26 millones de personas?

Francisco Beca, el general retirado que llama “irrepetible” a Franco y quiere “fusilar” a 26 millones de personas

El militar retirado Francisco Beca quiere fusilar a “26 millones” de españoles (y dice quedarse corto)

73 mandos retirados del Ejército firman una carta al Rey que asume el discurso de Vox

Cuatro décadas de la Unión Militar Democrática

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.