CIA plande moord Julian Assange, media blijven passief toekijken

Poster: lawyersforassange.org

FacebooktwitterFacebooktwitter

De VS blijven beweren dat de vervolging van Julian Assange niet politiek geïnspireerd zou zijn maar slechts een ordinaire strafzaak is tegen een misdadige hacker. CIA-agenten bereidden onder president Trump echter plannen voor om Assange te kidnappen uit de ambassade van Ecuador in Londen en te vermoorden “tijdens zijn ontsnappingspoging”. Geen politieke kwestie? De passiviteit van de mainstreammedia over de vervolging van Assange is pijnlijk beschamend.

Volgens de International Federation of Journalists (IFJ) bereidde de CIA een plan voor om Julian Assange te kidnappen en te vermoorden terwijl hij nog in de ambassade van Ecuador in Londen verbleef. “Als deze plannen waar zijn, dan is geen journalist of bron nog veilig en betekent dit een zware bedreiging van de persvrijheid.” De IFJ is de grootste koepel van journalistenvakbonden met meer dan 600.000 leden van 187 vakbonden in meer dan 140 landen.

Een rapport van Yahoo News stelt dat de CIA van plan was een ontsnappingspoging op touw te zetten, “waarbij eventueel een vuurgevecht met Russische agenten in de straten van Londen zou horen, een auto in de ontsnappingsauto van Assange zou worden geramd of overwogen werd de banden door te schieten van een opstijgend privé-vliegtuig”.

De IFJ heeft reeds meermaals opgeroepen om de klachten tegen Assange te laten vallen en de procedures voor zijn uitwijzing naar de VS stop te zetten. Assange is reeds jaren zelf lid van de IFJ en wordt door de organisatie erkend als journalist.

Julian Assange met Noam Chomsky in de ambassade van Ecuador in Londen in 2014. Foto: twitter @mariomassaccesi

Met deze plannen tonen de VS aan dat hun zaak tegen Assange volledig politiek is geïnspireerd. Hij moet worden bestraft voor het uitbrengen van oorlogsmisdaden door het Amerikaans leger in Irak. De beschuldigingen die tegen hem werden geformuleerd ontbreken elke bewijskracht. Bovendien werd een kroongetuige waarop de VS zich baseerden recent ontmaskerd als een leugenaar en vulgaire fantast (zie Kroongetuige VS voor ‘hacking’ Assange bekent dat hij gelogen heeft).

De eis voor zijn vrijlating zou veel kracht winnen als de grote media zich achter zijn zaak zouden scharen. Dat is niet het geval. Heel wat media blijven integendeel leugens over zijn persoon als ‘feiten’ weergeven.

Hoewel de vrees voor vervolging zeker zal spelen in het hoofd van een aantal gewetensvolle journalisten door het schrikwekkende voorbeeld van Assange, moet jammer genoeg worden vastgesteld dat heel wat media en journalisten met volle overtuiging tegen hem ingaan. Zij geloven niet dat het hun taak is de eigen regeringen en bondgenoten kritisch te behandelen. Zij zien het als hun (gemakkelijke) taak zich uitsluitend te concentreren op de misdaden (echte en vermeende) van de vijand – wie dat ook mogen zijn.

Assange wacht nog een lange beroepsprocedure tegen het eerste vonnis dat zijn uitwijzing om medische redenen heeft afgewezen. Deze procedure kan nog een jaar aanslepen. Ondertussen blijft Assange opgesloten in volledig isolement als een zware misdadiger en lopen oorlogsmisdadigers als Tony Blair, George W. Bush en Henry Kissinger nog steeds vrij rond (en worden zij uitgebreid geprezen in dezelfde media die Assange doodzwijgen).

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.