Joods-Duitse organisatie klaagt leiders Israël aan voor oorlogsmisdaden

Minister van defensie Benny Gantz op bezoek bij president Trump, januari 2020. Foto: whitehouse.gov/Shealah Craighead/Public Domain

FacebooktwitterFacebooktwitter

De Joods-Duitse organisatie ‘Jüdische Stimme für gerechten Frieden in Nahost’ heeft bij het federale gerecht klacht ingediend voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid tegen eerste minister Yair Lapid en defensieminister Benny Gantz van Israël, voor hun rechtstreekse bevelvoering over de bombardementen van augustus 2022 op Gaza, waarbij 50 mensen omkwamen, onder wie 17 kinderen.

De Joods-Duitse organisatie Jüdische Stimme für gerechten Frieden in Nahost (Joodse Stem voor rechtvaardige Vrede in het Nabije Oosten) heeft bij het Duitse federale gerecht klacht ingediend voor misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden door eerste minister Yair Lapid en defensieminister Benny Gantz van Israël, voor hun rechtstreekse, bevelvoerende betrokkenheid bij de bombardementen van 5 tot 8 augustus 2022 op de bevolking van Gaza, waarbij 50 mensen omkwamen, onder wie 17 kinderen. 360 anderen werden verwond.

Volgens de organisatie werd de aanval van de Israëlische luchtmacht op de bevolking van Gaza uitgevoerd zonder dat er van een concrete dreiging sprake was.

Volgens de organisatie werd de aanval van de Israëlische luchtmacht op de bevolking van Gaza uitgevoerd zonder dat er van een concrete dreiging sprake was. “In het openbaar werd deze excessieve aanval weergegeven als zelfverdediging tegen de Palestijnse Islamitische Jihad, die in werkelijkheid raketten afvuurde als antwoord op het Israëlisch bombardement. Zelfs als het omgekeerde zich zou hebben voorgedaan, was er geen rechtvaardiging voor deze schaal van menselijk lijden en vernietiging.”

“Israël heeft dankzij internationale – waaronder Duitse – medeplichtigheid de meest moderne wapentechnologie ter beschikking en is uiteraard in staat precisie-aanvallen uit te voeren. Wanneer zoveel menselijke slachtoffers aanvaard worden om enkele strijders te elimineren is het eindresultaat doelbewuste slachtpartijen.”

Jüdische Stimme werd opgericht op 21 oktober 2007 en handelt op basis van de oprichtingsverklaring van de European Jews for a Just Peace (EJJP). Deze verklaring werd in september 2002 aangenomen door 18 Joodse organisaties uit 9 Europese landen. In België maken Een Andere Joodse Stem (EAJS) en de Union des Progressistes Juifs de Belgique (UPJB) deel uit van de EJJP, in Nederland Een Ander Joods Geluid (EAJG).

Jüdische Stimme ziet het als haar essentiële taak ervoor te ijveren dat de Duitse regering haar buitenlands beleid en haar economisch gewicht in de EU, in de VN en niet in het Midden-Oosten, nadrukkelijk en ondubbelzinnig aanwendt in het belang van de vestiging van een levensvatbare, soevereine staat Palestina op geïntegreerd grondgebied en binnen veilige grenzen, en actief bijdraagt aan de totstandbrenging van een duurzame en voor beide volkeren leefbare vrede.

De organisatie diende zijn aanklacht in tijdens het tweedaags bezoek van eerste minister Yair Lapid aan Duitsland om de militaire samenwerking en wapenhandel tussen beide landen te promoten. Jüdische Stimme verwerpt volledig de bewering dat Lapid in vergelijking met zijn voorganger Benjamin Netanyahu een centrist of gematigd politicus zou zijn. “In werkelijkheid is Lapid’s beleid en anti-Palestijns geweld niet te onderscheiden van dat van zijn voorgangers.”

“Als Joodse organisatie staan wij voor universele mensenrechten. Zoals zovele andere Joodse organisaties over heel de wereld benadrukken wij dat Israël niet alle Joden vertegenwoordigt en ook niet in hun naam spreekt. Israël moet ter verantwoording worden geroepen voor zijn oorlogsmisdaden zoals elke andere staat.”

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.