‘In het spoor van Fanon’, een nieuw verhaal over dekolonisering toen, vandaag en morgen

FacebooktwitterFacebooktwitter

Koen Bogaert schreef met ‘In het spoor van Fanon – Orde, wanorde en dekolonisering’ een nieuwe geschiedenis van de dekolonisering. De strijd tegen het koloniaal systeem en tegen zijn erfenis gaat reeds zolang mee als het kolonialisme zelf. Tijdsgeest? Reeds in de 18de eeuw werden boeken geschreven, pamfletten verspreid, meetings gehouden die de slavernij en het kolonialisme veroordeelden.

Dekolonisering is de ontkrachting van de mythe van de Verlichte Europese bourgeoisie. Slavernij en kolonialisme begonnen nà de Verlichting, het gedachtengoed dat de mens voor het eerst ‘mensenrechten’ toekende. Wie die ‘mens’ was werd al snel duidelijk: witte, Europese mannen.

Wat Koen Bogaert met dit boek doet is, met Frantz Fanon als rode leidraad, eerherstel bieden aan de tegendraadse denkers van toen, aan de slaven die zichzelf hebben bevrijd (en niet ‘bevrijd werden’!) én vooral aan de Haïtiaanse Revolutie (1792-1805).

De Europese versie van de geschiedenis van de slavernij en het kolonialisme is dringend aan een grondige herziening toe. Daar gaat de strijd voor dekolonisering ook over. Koen Bogaert: “We hebben in deze barre tijden nood aan een nieuw verhaal. Dat wil dit boek bieden.”

(voor NL ondertitels, klik op icoon rechts onderaan in beeld)

Klik op de code voor het betreffende onderdeel:
  • 00:00– Inleiding
  • 03:06– Dekolonisering ontkracht mythe Verlichte Europese bourgeoisie
  • 08:26– Racisme, na de bevrijding van de slaven
  • 16:13– Terecht eerherstel voor de Haïtiaanse Revolutie
  • 20:20– Dankwoord aan Koen Bogaert

Koen Bogaert. In het spoor van Fanon – Orde, wanorde, dekolonisering. EPO, Antwerpen, 2023, 342 pp. ISBN 978 9462 6739 39

Dit artikel verscheen tevens op DeWereldMorgen.be