Noam Chomsky: “Wat België deed in 1960 in Congo is een van de ergste misdaden van de 20ste eeuw”

De 35-jarige Patrice Lumumba toont in januari 1960 zijn verwonde polsen, na zijn vrijlating uit de gevangenis. Zes maand later is hij eerste minister. Een jaar later wordt hij vermoord

De 35-jarige Patrice Lumumba toont in januari 1960 zijn verwonde polsen, na zijn vrijlating uit de gevangenis. Zes maand later is hij eerste minister. Een jaar later wordt hij vermoord (Nederlands Rijksarchief/CC)

FacebooktwitterFacebooktwitter

In het vierde en laatste deel (10:31) van ons uitgebreide interview gaat Noam Chomsky in op het idee van federalisme als mogelijke uitweg voor de oorlog in Oekraïne. “Verre van ideaal maar werkbaar”. Verder geeft hij zijn mening over het belang van Patrice Lumumba, wijst op de verpletterende verantwoordelijkheid van België voor wat in Congo gebeurde NA de onafhankelijkheid in 1960 en eindigt met opmerkingen over toenemende fascisme in de VS.

“Wat België deed in 1960 heeft geleid tot de miljoenen doden in Oost-Congo die vandaag sterven voor de mineralen in jouw i-phone. Daarvoor steunde het land reeds dertig jaar lang de klepto-maniak Mobutu die het land leegroofde.”

Chomsky trekt het debat over de standbeelden van Leopold II door naar de gelijklopende discussie over de standbeelden van Zuidelijke generaals tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) en over de verglijding van zijn land naar ‘censuur door marginalisering’, verbieden van geschiedenisboeken en andere vormen van ‘soft fascisme’.

Klik op de tijdcodes om direct naar het onderdeel van het interview te gaan:

00:00  Inleiding en vragen

01:44Chomsky: ‘Een of ander federaal arrangement als oplossing, niet ideaal maar werkbaar’

03:42  Vragen over Patrice Lumumba en over de standbeelden van Leopold II

05:52Chomsky: “Wat België in 1960 deed in Congo is een van de ergste misdaden van de (20ste) eeuw – en opmerkingen over ‘censuur door marginalisering’ en soft fascisme’ in de VS

(voor ondertitels, klik op icoon ‘Ondertitels’ onderaan rechts in de video)