Maaltijdkoeriers krijgen kerstkado van de rechtbank: ze zijn werknemers, géén zelfstandigen

Foto: X @frankmoreelsETF

FacebooktwitterFacebooktwitter

De Arbeidsrechtbank van Brussel heeft op 22 december de knoop doorgehakt in een dossier van sociale uitbuiting waar koeriers en vakbonden al jaren voor strijden. In zijn vonnis bepaalt de rechtbank dat maaltijdkoeriers wel degelijk werknemers zijn van Deliveroo die recht hebben degelijke arbeidsvoorwaarden en beroep mogen doen op vakbondsvertegenwoordiging om hun sociale rechten af te dwingen van hun werkgever.

De rechtbank heeft niet alleen beslist dat maaltijdkoeriers werknemers zijn en geen nepzelfstandigen, die recht hebben op een sociaal statuut ter bescherming van hun loon en hun arbeidsvoorwaarden.

Bovendien heeft de rechtbank vastgelegd dat zij werknemers zijn van de transportsector en dus recht hebben op vertegenwoordiging door de vakbonden van deze sector.

Daarenboven hebben zij nu recht op dezelfde werkvoorwaarden zoals die al zijn bepaald in de CAO van de transportsector. Zij moeten dus niet vanuit het niets onderhandelen.

De koerierbedrijven kunnen niet langer sociale dumping en uitbuiting organiseren. Naast misbruik van nepzelfstandigen wordt ook de fraude van het peer-to-peer fiscaal statuut verboden. Dat systeem liet bedrijven als Deliveroo toe nooit echte lonen uit te betalen aan hun koeriers.

Frank Moreels, voorzitter van de Belgische Transportarbeidersbond (BTB) van het ABVV is tevreden: “Deze uitspraak is enorm belangrijk voor de hele sector. Ook de tech-industrie heeft zich te houden heeft aan de wetten en de regels van het land. Dit is een overwinning voor het Belgische arbeidsrecht en de Belgische sociale zekerheid. De rechter geeft duidelijk aan dat ook fietskoeriers de juiste sociale bescherming moeten krijgen!”

De rechtbank maakt met zijn vonnis duidelijk dat het huidig gebruik van koeriers door techbedrijven onaanvaardbaar is. Ook het ACV verheugt zich over het vonnis. “Koeriers krijgen eindelijke de bescherming waar ze recht op hebben.”

Dit vonnis is het eindresultaat van een lange sociale strijd, die ook in andere landen wordt gevoerd met wisselend succes. Het zal zeker nuttig zijn ter inspiratie en motivatie van de sociale strijd in andere landen.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.