Jaar na de treinramp in Griekenland: onderzoek zit vast ondanks bekende oorzaken als corruptie en privatisering

Scholieren legden hun schooltas neer met de zin "Ben je aangekomen?"

FacebooktwitterFacebooktwitter

Vanuit Athene schetst Bruno Tersago een zeer onfris beeld van de Griekse (en Europese!) politiek. Een jaar na de grootste treinramp in de Griekse geschiedenis staat het onderzoek nergens. De regering weigert systemische oorzaken te erkennen. Die zijn nochtans bekend: corruptie, die door de EU de facto oogluikend wordt toegestaan, en de ideologische manie om overheidstaken te privatiseren, hét recept voor deze Griekse tragedie (met als extra de video van een indrukwekkende getuigenis).

In deze video van 16:30 minuten schetst Bruno Tersago een onthutsend beeld van een Griekse tragedie. Een jaar na de treinramp van 28 februari 2023 weigert de Griekse regering nog steeds een antwoord te geven aan de nabestaanden van de 58 dodelijke slachtoffers.

Corruptie, nepotisme en politieke lafheid vormen een giftig combo met de ideologische dwangmatigheid van de EU die de privatisering afdwingt van het openbaar vervoer ten koste van de veiligheid.

Zie onder dit interview tevens de indrukwekkende getuigenis van Maria Karystianou, die haar dochter verloor in de treinramp, voor de Griekse parlementaire onderzoekscommissie (Nederlandstalige ondertitels van Bruno Tersago). Haar petitie heeft sindsdien 1,090,736 handtekeningen verzameld (UPDATE 28 februari). Je vind ze via deze link.

Een commissie van experten heeft tevens in naam van de nabestaanden van de slachtoffers een eigen rapport gepubliceerd, los van het uitblijvende onderzoek door de overheid. Bruno Tersago maakte er deze samenvatting van.

Op 28 februari gaat er in Griekenland een algemene staking door uit protest tegen de dalende koopkracht door de lage lonen en de stijgende levensduurte maar ook uit protest tegen de manier waarop de regering het onderzoek naar de treinramp (niet) voert.

(voor Nederlandstalige ondertitels, klik op icoon onder rechts in beeld)

 

Getuigenis van Maria Karystianou (9:58):

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.