Gaza bezwijkt onder epidemieën, ontsierde opening Holocaustmuseum, oorlog Oekraïne nefast voor VS

Kinderen wachten wanhopig op eten in Rafah. Foto: Bashar Taleb/APA Images

FacebooktwitterFacebooktwitter

In Gaza wordt de hele bevolking bedreigd door epidemieën, veroorzaakt door de vernietiging van de gezondheidszorg door het bezettingsleger. De opening van het Holocaustmuseum in Amsterdam werd ontsierd door de deelname van een genocidale president. De Nederlandse overheid negeert eigen juridische adviezen over banden met Israël en John Mearsheimer veroordeelt de VS en de NAVO voor hun geprovoceerde oorlog in Oekraïne.

Protest in Brussel. Foto: Karina Brys

Naast de meer dan 30.000 directe doden door de brutale militaire aanvallen van het bezettingsleger op de ongewapende bevolking van Gaza, dreigen nog veel meer Gazanen om te komen aan de gevolgen van de meest banale ziektes, die door gebrek aan enige overblijvende leefbare vorm van gezondheidszorg ontaarden in dodelijke ziektes. Een overzicht van de situatie door Truthout.

 

 

 

Holocaust Museum, A’dam. Foto: Ceescamel/CC0

In Amsterdam werd de opening op 10 maart 2024 van het Nationaal Holocaustmuseum ontsierd door de deelname van de president van een land dat een genocide pleegt op een volk. Talrijke Joodse Nederlanders demonstreerden tegen de aanwezigheid van president Yitzhak Herzog. De Nederlandse organisatie The Rights Forum is sinds 2009 een kenniscentrum over Palestina-Israël.

 

 

 

Koloniale nederzetting. Foto: somo.nl

Sinds 1973 onderzoekt de Nederlandse Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) de destructieve en oneerlijke handelspraktijken van multinationals, zoals ondermeer hun handel met Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied. De Nederlandse overheid blijkt zijn officiële beleidscontroles te schenden tegen eigen intern juridisch advies in.

 

Professor politieke wetenschappen aan de University of Chicago John Mearsheimer is allesbehalve een linkse rakker, vredesactivist of Poetin-lover. Hij is vernietigend voor het buitenlandse beleid van zijn eigen land, voor de NAVO en voor de manier waarop NAVO en VS de oorlog in Oekraïne geprovoceerd hebben en nog verergeren, in plaats van een onderhandelde vrede na te streven met Rusland. Achter gesloten deuren, ver weg van micro’s en camera’s, bevestigen de beleidsvoerders zijn analyse.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.