Onderhandelen met Rusland of wereldoorlog is de keuze, terwijl Israël vastloopt in compleet internationaal isolement

Beelden van Hezbollah-drones die onopgemerkt boven Haifa konden vliegen

FacebooktwitterFacebooktwitter

President Biden, onderhandel met Rusland over het einde van de oorlog in Oekraïne, dat zeggen zowel Servisch president Vučić, VS-econoom Jeffrey Sachs als 90 procent van de VS-bevolking. In feite geldt hetzelfde voor Bidens steun aan Israël, dat naar een totaal internationaal isolement afglijdt. Een inzicht in de visie op de feiten, die je niet in de mainstream vindt.

President Aleksandar Vučić (voezjitsj) van Servië behoort niet tot het rijtje geliefde bondgenoten van de EU en de NAVO. Dat zijn land ooit werd gebombardeerd door de NAVO is blijkbaar niet relevant voor Brussel, Parijs en Londen. Hij geeft kalm én respectvol zijn mening. “Als er niet snel een onderhandelde oplossing komt voor de oorlog in Oekraïne, dreigt er een nieuwe grote wereldoorlog” (hij spreekt Engels, Duitse onderschriften).

Uit opiniepeilingen blijkt dat meer dan 90 procent van alle VS-burgers een einde wil aan de oorlog in Oekraïne. Dat doen ze niet uit liefde voor Rusland of hun president Vladimir Poetin. Zij willen alleen dat er een onderhandeld einde komt aan een oorlog die ze zinloos vinden. Desondanks blijven de NAVO, in feite dus de VS, elk vredesvoorstel weigeren, met de ‘vredestop’ in Zwitserland als moreel dieptepunt.

Jeffrey Sachs. Foto: Elekes Andor/CC BY-SA 4:0

Meer over hetzelfde onderwerp: Waarom blijven de VS weigeren een vreedzaam einde aan de oorlog in Oekraïne te onderhandelen? VS-econoom Jeffrey Sachs, voormalig adviseur van zowel VS-president Clinton als Russisch president Boris Jeltsin, doet een oproep op zijn homepage: “In het belang van de overleving van Oekraïne als staat en om een kernoorlog te vermijden, heeft de VS-president maar één verantwoordelijkheid: onderhandel!”

 

 

 

 

Militaire installaties in Haifa, Israël.

Bijna negen maanden na de genocidaire oorlog van Israël tegen de Palestijnse bevolking van Gaza, nemen de bewijzen toe dat de politiek-militaire leiding van het land op weg is naar een zware nederlaag. Niet alleen in Gaza maar ook in zijn oorlog tegen de andere buurlanden. Die nederlaag is niet zozeer militair, maar politiek, Israël loopt vast in een situatie van compleet internationaal isolement die tientallen jaren zal aanhouden.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.