Europees burgerinitiatief wil glyfosaat definitief verbieden

(wemove.eu)

FacebooktwitterFacebooktwitter

Reeds 271.000 EU-burgers hebben een petitie ondertekend om glyfosaat definitief te verbieden. Agrogigant Monsanto, voornaamste producent van deze kankerverwekkende pesticide, wil miljarden winsten vrijwaren en lobbyt zwaar tegen een EU-verbod. Vanaf 1.000.000 handtekeningen is de Europese Commissie wettelijk verplicht de petitie te beantwoorden.

De Europese organisatie WeMove.EU lanceerde op 13 februari 2017 een petitie om glyfosaat vanaf eind 2017 definitief te verbieden.

In de zomer van 2016 was een poging van de Europese Commissie mislukt om de licentie van het product opnieuw te verlengen met 15 jaar. Een intense campagne moest opboksen tegen intensieve lobbying van de chemische industrie, maar kon gedaan krijgen dat de licentie slechts voor 18 maanden werd verlengd.

Zonder twijfel weten de agrobedrijven als Syngenta en Bayer en in de eerste plaats Monsanto (als grootste producent van glyfosaat) nu al wat de werkelijke impact is van hun producten (net als de tabaksindustrie en de petroleumbedrijven dat weten van hun producten). Algemeen belang en volksgezondheid vertaalt zich echter niet in termijnwinsten.

Beproefde desinformatietactieken

Om een verbod tegen te gaan zetten de betrokken bedrijven daarom alle beproefde middelen in die ook door de tabaksindustrie en de petroleumindustrie werden ingezet: zaaien van twijfels door het lanceren van ‘onafhankelijke onderzoeken, rapporten, expertises’. Die creëren op hun beurt korte titels, artikels en soundbites die de twijfel verder moeten verspreiden. Zogenaamde ‘experten’ laten zich interviewen, publiceren boeken, schrijven opinies. Tegen deze peperdure lobbymachine zet de organisatie WeMove.EU de stem van de gewone burgers in.

Eind 2017 loopt de huidige korte licentie voor glyfosaat dus opnieuw af. Een nieuwe petitie werd daarom gestart op 13 februari 2017 en heeft reeds 271.000 handtekeningen verzameld. Geen enkel voorgaand Europees burgerinitiatief heeft een dergelijk snelle start gekend.

Streefdoel minimum 1.000.000

Om de Europese Commissie te verplichten de argumenten van de petitie te horen, te beantwoorden en voor te leggen aan het Europees Parlement moeten minstens 1.000.000 handtekeningen verzameld worden voor 30 juni 2017. Op dat ogenblik zullen de besprekingen over de licentie van glyfosaat terug beginnen in de Europese Commissie.

De petitie ziet het definitieve verbod van glyfosaat niet als een enig streefdoel of eindpunt op zich. Zij roept ook op om het landbouwbeleid in de EU drastisch om te gooien, weg van grootschalige monoculturen die grote hoeveelheden chemische bestrijdingsmiddelen nodig hebben om te overleven, naar een ecologisch evenwichtige landbouw die kwaliteitsvol en veilig voedsel produceert.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.