Weer ‘objectieve’, ‘neutrale’ berichten over slachtpartij Jenin op verzet tegen bezetting en kolonisatie door Israël

Meer Palestijnen werden vermoord in de eerste 3 weken van 2023 dan in de eerste 3 maanden van 2022, dat het dodelijkste jaar is sinds 2005. Foto: @MariamBarghouti

FacebooktwitterFacebooktwitter

De massamedia putten zich andermaal uit in omfloerst taalgebruik om de zoveelste slachtpartij van een bezetter goed te praten, blijven door internationaal recht, VN-Handvest en ontelbare VN-Resoluties gelegitimeerd Palestijns volksverzet framen als ‘het conflict’ en ‘het geweld’. Verder nog: Israël ‘verdedigt zich’, ‘reageert’ en staat tegenover, ‘schutters’, ‘raketten’ alsof het om evenwaardige tegenstanders zou gaan. Journalistiek onwaardig.

Het dodental loopt reeds op tot tien in het vluchtelingenkamp van Jenin en zal zonder twijfel nog stijgen in de komende uren. Ondertussen worden ook bombardementen op Gaza hervat. De nieuwe extreemrechtse regering onder leiding van Benjamin Netanyahu laat zijn tanden zien.

Of zijn bezettingsleger er ditmaal in zal slagen het Palestijns volksverzet tegen de bezetting, de kolonisatie en de apartheid te breken, mag sterk betwijfeld worden. Het Palestijnse volk in de bezette gebieden ondervindt deze repressie al onafgebroken sinds 1967.

Palestijnse ‘schutters’ volgens VRT/Belga … Foto’s: Palestine Today

De bittere schijnheiligheid van onze regeringen en hun media, de dubbele standaard als het over internationaal recht en aanklagen van oorlogsmisdaden gaat, de brutale krampachtigheid waarmee de machthebbers in Israël wereldwijd campagne voeren om elke vorm van kritiek op Israël gelijk te stellen met antisemitisme, zonder zich te storen aan de negatieve gevolgen voor de strijd tegen écht antisemitisme, het dappere volksverzet, het stijgende succes van de Boycot-Desinvesteer-Sanctioneer (BDS)campagne … het is hier op DeWereldMorgen al zo dikwijls aan bod gekomen.

Naar aanleiding van de recente uitbarsting van brutale repressie gaan we deze analyse niet herhalen. We laten ditmaal de feiten voor zichzelf spreken in dit overzicht van de informatie die circuleert via de sociale en alternatieve media. Die zijn duidelijk genoeg.

We beginnen bij de Britse Guardian, de krant die om een of andere reden door de mainstream media hier als een degelijke bron van informatie wordt gezien: ‘zorgen’, ‘escalerend geweld’, ‘Israëlische strijdkrachten’, ‘raid’, ‘Israël antwoordt met raketaanvallen’ (‘antwoordt’!) … (verder in de Tweets hieronder ‘De Palestijnen zeggen’ dat 9 werden gedood … )

Screenshot The Guardian

Het bericht van VRT/Belga Raketaanvallen van en naar Gazastrook dag na dodelijke inval op Westelijke Jordaanoever volgt eveneens het script. Het artikel begint met ‘Palestijnse militanten hadden twee raketten afgevuurd … Israël reageerde’. Verder ‘Bekijk – Raketten vliegen heen en weer tussen Gaza en Israël’ of hoe je enkele rudimentaire, kleine, ongeleide raketten, in elkaar gestoken in kelders met gesmokkelde onderdelen (dikwijls niet eens met een springlading bij gebrek aan munitie), vanuit Gaza gelijkschakelt met de gesofisticeerde raketten van een van de best hoogtechnologisch uitgeruste  legers ter wereld.

Screenshot VRT NWS

Het artikel staat bol van geframede verdraaiingen, zoals ‘confrontaties’, ’29 Palestijnen kwamen om door het geweld’, waarin verder de woorden bezetting, repressie, verzet, repressie, kolonisatie, apartheid ontbreken.

Gebrek aan informatie? Afgaan op wat de grote persagentschappen voor onze media klaar gefilterd hebben? Wie een klein beetje journalistieke ijver aan de dag legt en wat verder zoekt, vindt meer dan informatie genoeg om een heel ander verhaal te brengen. Hierbij een selectie van informatie die via Twitter verspreid wordt door de mensen ter plaatse in Jenin (met onderaan ook een eerste bericht over de aanvallen op Gaza).

Wat je hier niet vindt zijn beelden van Palestijnse zwaarbewapende soldaten, tanks, artillerie, vliegtuigen, afweergeschut … Daar is een eenvoudige reden voor: ze bestaan niet. Geen enkele van de negen beweerde schutters werd met een wapen betrapt toen hij werd gedood.

Tussen deze lijst ook een tweet met voorzitter van de EU-Commissie Ursula vond der Leyen die de Israëlische president ontvangt, en een tweet van een standrechtelijke executie op een andere plaats dan Jenin. De allerlaatste tweet laat een Israëlisch parlementslid aan het woord, commentaar overbodig.

(klik op de tweets voor zicht op de volledige tweet)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.