Onderzoek en rechtspraak bewijzen dat het systeem van CO2-compensatie (ETS) faalt. Twee door de industrie gesteunde rapporten beweren dat die ruilhandel de bedrijven helpt om koolstofvrij te worden. SOMO en Data Desk vonden acht systemische fouten in deze rapporten: “Dit is niet alleen slecht onderzoek, het is gevaarlijke afleiding”.
De Nederlandse Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en de onderzoeks- en consultancy-organisatie Data Desk hebben acht cruciale fouten gevonden in de gegevens en methodologie van twee rapporten die beweren dat het Europees systeem voor emissiehandel zou werken (European Union Emissions Trading – ETS).
Het eerste rapport All-in on Climate: the Role of Carbon Credits in Corporate Climate Strategies werd opgesteld door de organisatie Ecosystem Marketplace (EM), die beweert “toegankelijke en betrouwbare informatie” te verstrekken.

Oliesilo’s, Cushing, Oklahoma (US). Foto: datadesk.eco
Het tweede rapport Corporate Emissions Performance and the Use of Carbon Credits komt van het VS-bedrijf Morgan Stanley Capital Investment Carbon Markets (MSCI). Het is een update van een vorig Brits rapport. MSCI belooft “klaarheid” in de koolstofmarkt te brengen.
“Er zijn drie soorten leugens: leugens, verdomde leugens en dan zijn er nog de statistieken.” Brits eerste minister Benjamin Disraeli (1874-1888)[1]
Beide rapporten worden zwaar gepromoot in academische kringen en onder aanhangers van de betrokken bedrijfssectoren. Het onderzoek dat SOMO en Data Desk deden bij deze rapporten toont echter aan dat de gebruikte methodologie en data ernstige fouten vertonen en de bedoeling hebben causale verbanden te suggereren tussen aankopers van koolstofkredieten en reductie van koolstofemissies.
In plaats van te bewijzen dat kopers van CO2-kredieten daadwerkelijk hun uitstoot verminderen, cherry-picken deze rapporten gegevens om een misleidend verhaal te brengen ten gunste van een industrie die wanhopig probeert door te gaan met zijn industriële praktijken.
Slecht onderzoek, gevaarlijke afleiding
SOMO: “Dit is niet alleen slecht onderzoek. Het is gevaarlijke afleiding. Dit soort rapporten creëert de illusie van klimaatactie, terwijl ze de wereldwijde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen willen bestendigen.”

Terminal voor aardolie op het eiland Marawah, Verenigde Arabische Emiraten. Foto: datadesk.eco
In werkelijkheid blijkt de ‘markt’ in koolstofkredieten gemanipuleerd te worden door fictieve ‘fantoomkredieten’ of ‘junk carbon credits’, die alleen op papier de koolstofemissies verminderen.
Bovendien blijken die beweerde verminderde koolstofemissies gelinkt te zijn aan conflicten over land, verlies van leefbaarheid, gedwongen uitdrijvingen en andere schendingen van de mensenrechten.
Acht systemische onderzoeksfouten
SOMO en Data Desk lichten hun besluiten toe in het rapport Offsets discredited.
De acht systemische fouten die ze vaststelden in deze twee rapporten zijn: vooringenomen selectiviteit, onregelmatigheden in de data over koolstofkredieten, gebruik van onjuiste categorieën door onvoldoende informatie te geven over de betrokken bedrijven, bepaalde data niet vermelden maar wel als voorbeelden van emissiereductie voorstellen, data vervormen van fusies tussen bedrijven of inkopen van bedrijven, boekhoudkundige trucs, discrepanties tussen de emissies die worden gerapporteerd en tussen de betrokken sectoren.

Installatie voor verwerking aardgas in Tarko Sale, Rusland. Foto: datadesk.eco
Deze ernstige systeemfouten in hun onderzoek leiden tot de conclusie dat hun voornaamste bewering niet wordt ondersteund door de gebruikte data. De organisaties die deze rapporten opstelden hebben bovendien commerciële belangen in de handel van koolstofemissies.
SOMO besluit: “De olie- en gasbedrijven die actief koolstofkredieten kopen en verkopen zijn geen klimaatsuccessen maar klimaatmislukkingen. De handel in koolstofemissies is een obstakel voor echte verandering. Ze staan de van fossiele brandstof afhankelijke economie toe om door te gaan onder een illusie van klimaatactie.”
“Het is tijd om deze industrie af te schaffen en over te gaan op echte en juiste klimaatactie. Er bestaan wel degelijk alternatieven. De klimaatcrisis oplossen vergt de transformatie van heel het economisch systeem”.
“De echte weg vooruit wordt ingezet door de bewegingen, regeringen en gemeenschappen die vechten voor deze systemische verandering.”
Note:
[1] Het is niet zeker dat Disraeli de eerste persoon was om dit te zeggen. VS-auteur Mark Twain schreef als eerste deze uitspraak toe aan Disraeli in zijn autobiografie van 1906, zonder dat hij daarvoor een bron gaf.