‘Debtocracy’: Griekse documentaire over de schuldencrisis.

FacebooktwitterFacebooktwitter

‘Debtocracy’: een essentiële documentaire om de ware redenen van de schuldencrisis te begrijpen. Wat schort er met het IMF, de Wereldbank en de Europese Centrale Bank, de instellingen die Griekenland jarenlang beleidskeuzes hebben opgedrongen die ze het land nu verwijten.

De titel Debtocracy kan je niet vertalen, het betekent zoiets als de ‘schuldenaristocratie’. De premisse is eenvoudig: niet de Griekse bevolking maar het IMF, de Wereldbank, de Europese Centrale Bank (ECB), de Europese Commissie  en de Griekse oligarchie zijn verantwoordelijk voor deze schuldencrisis. Zij hebben tien jaar lang Griekenland de beleidskeuzes opgedrongen, die ze het land nu verwijten.

Aris Chatzistefanou en Katerina Kitidi zochten economen, journalisten en intellectuelen over de hele wereld op. Zij gingen ook naar Ecuador kijken. Daar richtte de regering een onderzoekscommissie van experts op die de geheimgehouden contracten met het IMF uitploos die de vorige regeringen hadden afgesloten.

Ecuador besliste daarop ongeveer 70 procent van die schuld ongrondwettelijk te verklaren, vanuit het gezonde principe dat alleen zij die de schulden aangingen ze moeten afbetalen, dus niet de bevolking. Het IMF droop af, want het kon de feiten alleen maar bevestigen.

Deze documentaire duurt 1 uur 15 minuten, maar verveelt geen ogenblik. Zeer aanbevolen. Ze werd met bijzonder weinig middelen gedraaid en wordt gratis aangeboden op internet, zie link hierboven. Vrijwillige steunbijdragen mogen natuurlijk altijd.

De volledige documentaire:

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.