Boodschap kibboetsbewoner aan regering Israël: verdedig me niet, toch niet zo

Een erkenning van de derde kaart op deze rij, meer vraagt het Palestijnse volk niet.

Een erkenning van de derde kaart op deze rij, meer vraagt het Palestijnse volk niet.

FacebooktwitterFacebooktwitter

De Israëlische krant Haaretz is een vurig verdediger van het unieke joodse karakter van de staat Israël, maar is als vrijwel enige krant zeer kritisch over de strategische en tactische keuzes van de regering. Al zijn ze volgens peilingen met minder dan 10 procent, er zijn ook Israëlische joden die het niet eens zijn met de aanval op Gaza, zoals deze kibboetsbewoner.

Commentaar

Volgende getuigenis verscheen in Haaretz van 15 november. De getuigenis is niet zeer lang maar wel zeer relevant. De naam van de persoon is ‘bij de redactie van de krant bekend’, zoals dat hoort. Het zegt wel iets over de fanatieke sfeer in Israël dat deze opinies niet openlijk kunnen geuit worden.

Hij/zij is zeker geen fan van de Palestijnse zaak en is zelfs een vurig verdediger van het joodse karakter van de staat Israël. De vragen die deze persoon zich stelt bij de nieuwe ontketening van bruut militair overwicht in zijn/haar naam zijn net daarom relevant.

Deze getuige woont in de kibboets Kfar Aza, ten oosten van Gaza, op ongeveer 5 kilometer van de grens, binnen het bereik van de al Qassamraketten vanuit Gaza. De volgende alinea’s zijn een samenvatting van het artikel in Haaretz. De volledige tekst vind je in de weblink onder dit artikel.

Getuigenis

Hij/zij stelt vast dat haar kinderen al goed het onderscheid kunnen maken tussen het geluid van een artilleriegranaat en een raket vanuit een helikopter, tussen een mortiergranaat en een al Qassamraket.”Hebben onze leiders geslapen tijdens de les geschiedenis?” vraagt hij/zij zich af. “Betekent de verdediging van het welzijn van de burgers een armageddon om de zoveel jaar? Heeft geen een politicus ooit gehoord van de term ‘langetermijnplanning’?

“Je mag me van een gebrek aan zionisme beschuldigen, van weekhartigheid … maar je kan me onmogelijk van schijnheiligheid beschuldigen. Mijn kinderen hebben gediend in gevechtseenheden, vrijwillig … Wij wonen hier en we houden van dit land.”

“Als je ons wil verdedigen, begin dan te denken over de lange termijn en niet tot aan de volgende verkiezingen … stop de gerichte moordaanslagen en kijk de burgers aan de andere kant in de ogen. … stop er mee burgers aan de andere kant van de afsluiting te vermoorden om mij te verdedigen … als je geïnteresseerd bent in het stopzetten van de vijandelijke acties aan de andere kant – open je ogen en begin te luisteren.”

In plaats van de operatie ‘Zuil van Verdediging’ te ontketenen, zet operatie ‘Hoop voor de toekomst’ in gang. Dat is veel gecompliceerder, je hebt meer geduld nodig en is minder populair – het is echter de enige uitweg.”

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.