Werknemers Caterpillar voeren eerste acties na de klap

FacebooktwitterFacebooktwitter

Alle vakbonden van Caterpillar in Gosselies scharen zich eensgezind achter de eisen van de getroffen werknemers. Zij eisen klaarheid over het waarom van de beslissing van de directie en hebben ondertussen ook een stakingsaanzegging ingediend. Vandaag komen ze voor het eerst in actie met een bezoek aan hun CEO.

Actie Caterpillar

Actie Caterpillar

Actie Caterpillar

Bij bedrijven in herstructurering, zoals Caterpillar, kwam de aankondiging van de twee nieuwe KB's hard aan (foto: Archief DeWereldMorgen.be).

Van een bedrijf als Caterpillar dat in 2011 internationaal nog een winst boekte van 4,355 miljard euro – een stijging van 83 procent tegenover 2010 – en in België ruim kan genieten van de notionele aftrek, verwacht je niet direct slecht nieuws.

Bovendien hebben de vakbonden in dit bedrijf altijd een zeer correcte en loyale samenwerking met de directie van het bedrijf gehad. De recente beslissing kwam dan ook aan als een mokerslag.

Desondanks kwamen er geen spontane reacties. De vakbonden kozen er voor intern overleg te plegen met hun leden. Er kwamen dus ook geen spontane stakingen. Volgens Isik Hassan, één van de ABVV-délégués van het bedrijf is dat omdat ze daarmee toch in de kaart van de werkgever zouden spelen: “Gezien we in een toestand van economische werkeloosheid zitten, zouden ze niet liever willen dan dat we zouden staken. Dat brengt hen zelfs geld op.”

Na dit beraad gaan ze nu over tot een aantal acties. Vandaag 5 maart stappen de werknemers gezamenlijk naar de burelen van CEO Olivier Polutnik. Alle vakbonden van het bedrijf hebben tevens een gemeenschappelijke stakingsaanzegging ingediend. Er wordt ook overwogen om deel te nemen aan een actie vrijdag 8 maart van de collega’s van Arcelor-Mittal en Ford-Genk om een aantal grensovergangen met Frankrijk af te sluiten.

“Wij gaan in ieder geval ook solidair met onze collega’s van Arcelor en Ford-Genk deelnemen aan de betoging van 14 maart”, aldus nog Isik Hassan. Voor hem heeft solidariteit met zijn Limburgse vrienden ook een persoonlijke kant. Ooit is hij als kleine uk met zijn ouders geëmigreerd vanuit Turkije naar Zolder, waarna hij zelf bij Caterpillar ging werken, waar hij nu al 35 jaar aan de slag is.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.