Lady Thatcher’s favoriete fotoalbum in het hiernamaals

Mohammed Zia-ul-Haq was president van Pakistan na een zeer bloedige militaire staatsgreep (1978-1988). Zijn regime werd gekenmerkt door gruwelijke schendingen van de mensenrechten en de executie van de verkozen eerste minister Ali Bhutto in 1979. Hij was de allereerste president in Pakistan om de shariawetten in te voeren. Tijdens haar bezoek in 1981 loofde Margaret Thatcher de president voor zijn inspanningen "om het Pakistaanse volk te helpen om zijn eigen vorm van regering te kiezen in vrede".

Mohammed Zia-ul-Haq was president van Pakistan na een zeer bloedige militaire staatsgreep (1978-1988). Zijn regime werd gekenmerkt door gruwelijke schendingen van de mensenrechten en de executie van de verkozen eerste minister Ali Bhutto in 1979. Hij was de allereerste president in Pakistan om de shariawetten in te voeren. Tijdens haar bezoek in 1981 loofde Margaret Thatcher de president voor zijn inspanningen "om het Pakistaanse volk te helpen om zijn eigen vorm van regering te kiezen in vrede".

FacebooktwitterFacebooktwitter

Enkele van de goede vrienden die Thatcher in het hiernamaals zal terugvinden:

De sjah van Iran werd in 1941 door Groot-Brittannië op de troon gezet van Iran. Toen de democratisch verkozen regering van Mossadegh besloot de Britse en Franse olieraffinaderijen te nationaliseren, steunden Groot-Brittannië en Frankrijk een staatsgreep, waarna de sjah alle macht verwierf en met zijn gevreesde staatsveiligheid SAVAK de eretitel verdiende van Amnesty International van meest wreedaardige regime ter wereld. Na haar verkiezingsoverwinning in 1978, net voor ze eerste minister werd, loofde ze de sjah als een "wereldleider die zijn land een meer dynamisch leiderschap had gegeven. Hij toont Iran de weg naar zijn wedergeboorte in de twintigste eeuw".
De sjah van Iran werd in 1941 door Groot-Brittannië op de troon gezet van Iran. Toen de democratisch verkozen regering van Mossadegh besloot de Britse en Franse olieraffinaderijen te nationaliseren, steunden Groot-Brittannië en Frankrijk een staatsgreep, waarna de sjah alle macht verwierf en met zijn gevreesde staatsveiligheid SAVAK de eretitel verdiende van Amnesty International van meest wreedaardige regime ter wereld. Na haar verkiezingsoverwinning in 1978, net voor ze eerste minister werd, loofde ze de sjah als een “wereldleider die zijn land een meer dynamisch leiderschap had gegeven. Hij toont Iran de weg naar zijn wedergeboorte in de twintigste eeuw”.
Soeharto was president van Indonesië van 1967 tot 1998 na een militaire staatsgreep. Tijdens de staatsgreep werden naar schatting tussen de 650.000 à 1.200.000 mensen vermoord. Hij was ook verantwoordelijk voor de slachtingen in Oost-Timor (met Britse Bronco-vliegtuigen) van 1975 tot aan zijn afzetting. Tijdens haar bezoek in 1985 - terwijl de slachtingen in Oost-Timor hun hoogtepunt bereikten - verklaarde Thatcher: "We zijn echt de beste vrienden. Er is geen steviger basis om onze toekomstige samenwerking op te baseren."
Soeharto was president van Indonesië van 1967 tot 1998 na een militaire staatsgreep. Tijdens de staatsgreep werden naar schatting tussen de 650.000 à 1.200.000 mensen vermoord. Hij was ook verantwoordelijk voor de slachtingen in Oost-Timor (met Britse Bronco-vliegtuigen) van 1975 tot aan zijn afzetting. Tijdens haar bezoek in 1985 – terwijl de slachtingen in Oost-Timor hun hoogtepunt bereikten – verklaarde Thatcher: “We zijn echt de beste vrienden. Er is geen steviger basis om onze toekomstige samenwerking op te baseren.”
Op 11 september 1973 (de éérste 11 september) pleegde Augusto Pinochet een militaire staatsgreep tegen de verkozen president Salvador Allende van Chili, waarna 17 jaar repressieve dictatuur volgde en Chili het allereerste neoliberale experiment ter wereld werd. Toen Pinochet in 1999 in Londen werd aangehouden op beschuldiging van genocide bracht zij hem een bezoek waarbij ze verklaarde: "Ik ben er zeer goed van op de hoogte dat het u was die democratie heeft gebracht naar Chili".
Op 11 september 1973 (de éérste 11 september) pleegde Augusto Pinochet een militaire staatsgreep tegen de verkozen president Salvador Allende van Chili, waarna 17 jaar repressieve dictatuur volgde en Chili het allereerste neoliberale experiment ter wereld werd. Toen Pinochet in 1999 in Londen werd aangehouden op beschuldiging van genocide bracht zij hem een bezoek waarbij ze verklaarde: “Ik ben er zeer goed van op de hoogte dat het u was die democratie heeft gebracht naar Chili”.
Het repressieve karakter van het regime van president Moebarak van Egypte is voldoende bekend. Tijdens zijn bezoek aan Londen in 1985 sprak Thatcher volgende lovende woorden: "U bent één van onze favoriete vrienden. We weten dat u een goede vriend bent van ons land."
Het repressieve karakter van het regime van president Moebarak van Egypte is voldoende bekend. Tijdens zijn bezoek aan Londen in 1985 sprak Thatcher volgende lovende woorden: “U bent één van onze favoriete vrienden. We weten dat u een goede vriend bent van ons land.”
President P.W. Botha was de laatste blanke president van Zuid-Afrika die weigerde het door de hele wereld veroordeelde en geboycotte raciale apartheidssysteem af te schaffen. In 1984 nodigde Thatcher hem uit naar Londen, waardoor zij 23 jaar onafgebroken isolering van Zuid-Afrika doorbrak. Zij gebruikte onder meer ingevoerde steenkool uit Zuid-Afrika (wat door VN-sancties verboden was) om de stakingen in de Britse koolmijnen voor redelijk loon en betere werkomstandigheden te breken. Tijdens een toespraak beweerde ze dat apartheid niet de oorzaak was van het geweld in Zuid-Afrika maar lag de schuld daarvoor bij het ANC van Nelson Mandela.
President P.W. Botha was de laatste blanke president van Zuid-Afrika die weigerde het door de hele wereld veroordeelde en geboycotte raciale apartheidssysteem af te schaffen. In 1984 nodigde Thatcher hem uit naar Londen, waardoor zij 23 jaar onafgebroken isolering van Zuid-Afrika doorbrak. Zij gebruikte onder meer ingevoerde steenkool uit Zuid-Afrika (wat door VN-sancties verboden was) om de stakingen in de Britse koolmijnen voor redelijk loon en betere werkomstandigheden te breken. Tijdens een toespraak beweerde ze dat apartheid niet de oorzaak was van het geweld in Zuid-Afrika maar lag de schuld daarvoor bij het ANC van Nelson Mandela.
Ooit door Groot-Brittannië op de troon gezet is de Saoedi-dynastie, nog altijd aan de macht in Saoedi-Arabië. In dit middeleeuwse horrorparadijs worden onthoofdingen en afhakkingen nog in het openbaar gepleegd. In 1987 werd de Al Yamamah-wapendeal getekend met Londen, tot stand gekomen na persoonlijke lobbying van Thatcher bij de Saoedische koning. Voor het Britse wapenbedrijf British Aerospace was het de grootste deal ooit met een waarde van 97 miljard euro, waaronder Tornado, Typhoon en Hawk gevechtsvliegtuigen.
Ooit door Groot-Brittannië op de troon gezet is de Saoedi-dynastie, nog altijd aan de macht in Saoedi-Arabië. In dit middeleeuwse horrorparadijs worden onthoofdingen en afhakkingen nog in het openbaar gepleegd. In 1987 werd de Al Yamamah-wapendeal getekend met Londen, tot stand gekomen na persoonlijke lobbying van Thatcher bij de Saoedische koning. Voor het Britse wapenbedrijf British Aerospace was het de grootste deal ooit met een waarde van 97 miljard euro, waaronder Tornado, Typhoon en Hawk gevechtsvliegtuigen.
Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.